Gazdaság hvg.hu 2021. január. 12. 16:28

A rendőrség előtt van a lélegeztetőgép-szervizek kiválasztásának ügye

Korrupció lehetőségét firtatta Bangóné Borbély Ildikó, a képviselő kérdését Polt Péter feljelentésként értelmezte.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a hvg360 cikke alapján Bangóné Borbély Ildikó a legfőbb ügyészhez, hogy kiderítse, Polt Péter szerint felvetik-e korrupció gyanúját a lélegeztetőgépek beüzemelésével és szervizelésével kapcsolatos szerződések – írta meg a 24.hu.

Bangóné szerint a lélegeztetőgépeknek nemcsak a beszerzésére, hanem az üzemeltetésére is súlyos összegeket költött a kormány. A politikus korábbi cikkünkre hivatkozva azt állította, hogy a gépek szervizelésével két céget bíztak meg, ezek közül pedig a Pannon Cargo & Speed Kft. nevűnek évekig sem bevétele, sem alkalmazottja nem volt. A vállalkozás eredetileg nem is az egészségügyre, hanem közúti fuvarozásra szakosodott.

Bangóné a kérdésében megjegyezte, hogy a lélegeztetőgépek szakszerűtlen beszerelése emberéletekbe is kerülhet.

Válaszában Polt Péter jelezte: a képviselő kérdését feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította.

Hetek alatt lett milliárdos forgalmú lélegeztetőgép-szerviz egy nulláról induló cég

A lélegeztetőgépek beszerzéséhez hasonlóan hatalmas üzlet üzembe helyezni azokat. A Külügyminisztérium megrendelésén nem több tucat, hanem csak két vállalkozás osztozott, meglehetősen furcsán. Az eszközök beüzemeléséről szóló, a hvg360 birtokába jutott szerződésekből az is kiderült, hogy Szijjártó Péter tárcája nemcsak irracionális mennyiségű lélegeztetőgépet vett feleslegesen százmilliárdokért, hanem a beérkezettek közül szintén észszerűtlenül sokat bontatott fel, nézetett át és raktároztat közülük - további súlyos milliárdokért.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról