Gazdaság hvg.hu 2020. december. 30. 13:17

Nagyot lökhet az ingatlanpiacon az éjszaka megjelent kormányrendelet

A közel nulla energiafogyasztású ingatlanok építését előíró szabályt elcsúsztatták fél évvel, a nagyobb családi házakat, legfeljebb hat lakásos társasházakat pedig egyszerű bejelentéssel lehet építtetni.

Pörgős évkezdés várható a ház- és lakásépítési piacon – így kommentálta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az éjszaka kiadott új kormányrendeletet.

A nagyobb családi házakat és 1000 négyzetméter alatti, 6 lakásos társasházakat is egyszerű bejelentéssel lehet építeni, egészen február elejéig. Emellett az új építésű ingatlanok közel nulla energiafogyasztását előíró határidő is későbbre tolódott. A korábbi szabályozás szerint januártól csak közel nulla energiaigényű lakóingatlant lehetett volna átadni. Az új szabály szerint azonban csak 2021 júliusától lép életbe a szigorítás.

„Az energiafogyasztásra vonatkozó határidő meghosszabbítása miatt megkezdett ház- és társasház-építkezéseken dolgozó építtetők és a vevők sem kerülnek lehetetlen helyzetbe, ha az esetleges csúszások miatt az átadás a következő évre tolódik. Az építési engedélyezési folyamatot kiváltó egyszerű bejelentések kibővítése miatt pedig könnyebb lehet megfelelni a 2022 végi határidőnek, ami az 5 százalékos áfa kihasználása szempontjából fontos"

 – magyarázta a szakértő.

Azt is hozzátette: a járvány miatt megtorpant lakáspiac, ezen belül az újlakás-építések lendületet kaphatnak 2021-ben. Többek között a most megjelent új szabályok, valamint az állami támogatások bővítése, köztük a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése pörgetheti a szektort.

Az új lakások piaca óriási kínálatbővüléssel lép át az új évre: az ingatlan.com saját adatai szerint decemberben 65 százalékkal nőtt a frissen meghirdetett eladó új lakások száma.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról