Gazdaság Lengyel Miklós 2020. december. 30. 12:56

Barnier: A Brexit is bizonyítja, nem jó ötlet az EU elhagyása

Aláírta az EU és Nagy-Britannia kapcsolatait szabályozó egyezményt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője és Charles Michel az Európai Tanács elnöke. Boris Johnson brit miniszterelnök is szerdán írja alá az egyezményt, melyet a londoni parlament minden bizonnyal megszavaz.

"A Brexit eltántoríthat más tagállamokat attól, hogy a kilépést válasszák" - nyilatkozta a Le Figaronak Michel Barnier. Az uniós főtárgyaló arra mutatott rá, hogy nagyon is sok különbség van egy tagállam és egy kívülálló ország között.

"A Brexit-tárgyalások arról győzték meg a tagállamok vezetőit és polgárait, hogy jobb együtt, mint hogyha valamelyik állam magára marad. Ezt a különbséget nagyon hamar meg is látjuk majd" - jelezte Barnier arra utalva, hogy január elsejétől Nagy-Britannia immár nem számít uniós tagállamnak és a kapcsolatokat az új egyezmény szabályozza.

"Ennek kapcsán még lehetnek viták" - ismerte el a főtárgyaló, aki elmondta, hogy a sikeres egyezmény létrehozásában oroszlánrész jutott Ursula von der Leyennek.

Azt a kérdést is megkapta, hogy mi lesz, ha a britek megsértik az egyezményt. "Kőkemény szankciók következnek, beleértve azt is, hogy az EU felfüggeszti a Brexit-egyezményt" - hangsúlyozta Michel Barnier.

Ha tehát Nagy-Britannia korlátozná az uniós halászok bejutási lehetőségeit a brit vizekre vagy megsértené a versennyel kapcsolatos egyeztetett szabályokat, akkor az EU határozottan visszavág – tette hozzá Barnier.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?