Gazdaság hvg.hu 2020. december. 14. 17:21

Magyarországnak 3332 milliárd forint kölcsönre lesz szüksége jövőre, ezer milliárdot a lakosság ad

A kormány hatalmas, a GDP 6,5 százalékával egyenértékű hiányt vár az államháztartásban jövőre. Ebből 700 milliárdot fedez az idei év végi devizakötvény-kibocsátás, 1000 milliárdot adhatnak a lakosság állampapír-vásárlásai, 1600 milliárdot pedig az egyéb befektetők.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója bemutatták az ÁKK 2021-es finanszírozási tervét – vagyis azt, pontosan milyen forrásokból tervezik finanszírozni az államháztartás tetemes hiányát.

A hiánycélt egyébként a Pénzügyminisztérium immár a hazai össztermék (GDP) 6,5 százalékára várja – ezt a költségvetés novemberi egyenlegéről beszámoló közleményben elbújtatva jelentették be.

A vártnál is rosszabb év az idei

Sajnos az egész évet a világjárvány uralta, a gazdaság visszaesése nagyobb, mint a 2008-as pénzügyi válság idején - kezdte a tájékoztatót Varga Mihály a Portfolio.hu beszámolója szerint.

A kormány most azzal számol, hogy a GDP idén 6,4 százalékkal esik vissza, a hiány pedig a nemzeti össztermék 9 százaléka körül alakul. A GDP-arányos adósságunk ezzel párhuzamosan várhatóan 80 százalékra emelkedik.

A fenti számokkal Varga Mihály valamelyest ismét rontott a kormány előrejelzésein, eddig 9 százalékot közelítő éves hiányról és 80 százalékot közelítő államadósságról volt szó.

Jövőre is nagy lesz a hiány

2021-ben a nettó finanszírozási igény várhatóan 3332 milliárd forint lesz, ezt két forrásból biztosítják:

  • Mintegy felét a forintkötvény-piacról, a mostaninál gyakoribb csereaukciókkal és egy új 30 éves zöld forintkötvény kibocsátása is szerepel a tervek között.
  • A lakossági piacról elsősorban a MÁP+ sikerére alapozva vonnának be jelentős forrást.

A költségvetés 2021. évi nettó finanszírozási igénye 3332 milliárd forint, amelyet 1913 milliárd forint nettó állampapír-kibocsátás, illetve a 2020-ban képzett likviditási tartalékok csökkenése, valamint a 2020. novemberi devizakötvény-kibocsátás finanszírozza – írja a bejelentéshez kapcsolódó közleményében az ÁKK.

Kurali Zoltán tájékoztatása szerint a 3332 milliárd forint így áll majd össze részletesebben:

  • 732 milliárdot tehetnek ki az idei tartalékok, ezen belül 687 milliárd az idei devizakibocsátás felhasználása,
  • 1000 milliárd forint lehet a lakossági állománynövekedés,
  • 1600 milliárd forintot pedig a forintkötvény-piacról finanszírozhatunk.

2021-ben nincs szükség devizakötvény-kibocsátásra a 2020. novemberében végrehajtott előfinanszírozás miatt, amelyet a 2021-ben lejáró devizakötvények törlesztésére használ fel az ÁKK. A jövő évi tervezett deviza projekthitelek (pl. EIB, SURE), az adósságkezelés céljait elősegítő egyéb devizaadósság-kibocsátás(pl. P€MÁP), illetve a magas kamatozású, rövid lejáratú devizakötvények esetleges visszavásárlása mellett 2021-ben csökken a devizaadósság aránya

A kormány 2021-re 3,5 százalékos GDP-növekedést vár. Ha a recesszió idén 6,4 százalékos lesz, akkor ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság legkorábban csak 2022-ben éri el újra a 2019-es szintet, vagyis a kilábalás elnyújtott lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.