Gazdaság hvg.hu 2020. október. 29. 10:30

Szabálytalanságot gyanítanak, a GVH vizsgálatot indított Gődény videói miatt

A hatóság olyan videókat vizsgál, melyek egy étrendkiegészítő YouTube-csatornáján vannak fent, és amelyekben Gődény beszél. A GVH szerint az elhangzottak nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó szabályoknak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított egy étrendkiegészítőket forgalmazó cég ellen, amely a vírusszkeptikus gyógyszerésszel, Gődény Györggyel hirdetett a YouTube-on. A GVH a Nutriversum Kft. YouTube-csatornáján elérhető, dr. Gődény György szereplésével készült két koronavírussal kapcsolatos videót, valamint a 16 részes, „Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről” elnevezésű sorozatot vizsgálja. A hatóság szerint

a videókban olyan állítások hangzottak el a gyógyszerésztől, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak.

Mint írták, az európai közösségi szabályozás értelmében élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy – bizonyos kivételekkel – egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik. “Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek”.

A GVH által vizsgált, YouTube-on megvalósult kereskedelmi gyakorlat azért lehet alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, mert az egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész) ajánlása azt az üzenetet közvetíti a fogyasztók felé, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi, ezzel pedig kiemeli a többi hasonló termék köréből, befolyásolva a fogyasztói döntést – áll a hatóság közleményében.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozás elkövette a jogsértést. “Az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul”. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap a GVH szerint, de indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatják ezt.

Gődény György a koronavírus-járvány első hulláma óta napi szereplője a híroldalaknak a kórokozóval kapcsolatos, szkeptikus gondolatai miatt. A gyógyszerész többször állította például, hogy a koronavírus ellen vitaminszedéssel is lehet védekezni, egyébként pedig a szezonális influenzajárványnál is gyengébb. Gődény korábban egy vírusszkeptikus rendezvénynek is szervezője volt, de a kamupártja miatt is írtak róla.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.