Gazdaság hvg.hu 2020. október. 10. 15:03

Elsőként engedélyezte génmódosított búza termelését Argentína

A szárazságot és a növényvédőket is jól tűri a pénteken engedélyezett HB4 jelű növény, de az argentin mezőgazdaságnak mégis komoly gondot okozhat a döntés.

Az első országként hagyta jóvá pénteken Argentína genetikailag módosított (GMO) búza termesztését – írja a Reuters. A most jóváhagyott, a Bioceres nevű gyártó által kifejlesztett HB4 jelű növény a szárazságnak áll ellen, illetve egy glufozinát tartalmú gyomirtónak.

Argentínában az előző évben 11,3 millió tonna búzát termesztettek, ennek 45 százalékát Brazília vásárolta meg. A kormány a mostani döntés kapcsán hangsúlyozta, ahhoz, hogy eladható legyen a HB4, Brazíliának is legalizálnia kell annak importját.

Sok termelő ellenzi a döntést. A Reuters által idézett szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy ezzel nem csak a búza és a liszt exportját veszélyezteti a kormány, de az argentin pékáruk, gabonapelyhek és tészták is nemkívánatossá válhatnak külföldön. Több exportőrtől máris biztosítékot követelnek vevői, hogy nem fognak genetikailag módosított alapanyagokat használni.

Környezetvédők eközben arra figyelmeztetnek, hogy bár a HB4 túléli, ha a földeket bőségesen kezelik növényvédőkkel, arra nézve viszont még nincs elegendő adat, hogy ez a terméket elfogyasztó embereknek sem árt hosszú távon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról