Gazdaság EUrologus 2020. október. 01. 15:15

Orbán az EU-csúcson: hogyan rúgjunk fel uniós megállapodásokat haladó szinten

Újabb érdekes játszmába kezdett a magyar kormány, most éppen a júliusban keservesen kialkudott megállapodást rúgná fel Orbán Viktor. Az időzítés nem véletlen: bár nem szerepel ez a téma az uniós állam- és kormányfők mai és holnapi találkozóján, minden érintett együtt van egy kiadós veszekedéshez.

EUrologus

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban. Az EUrologus Magyarország legolvasottabb független európai uniós hírforrása, amely nem csak az EU és a magyar kormány csatározásairól, de az unió jövőjét leginkább meghatározó európai vitákról is tudósít.

Figyelemreméltó bejelentést tett Orbán Viktor, mielőtt elindult a brüsszeli EU-csúcsra. A miniszterelnök azt mondta az MTI-nek, hogy ha a viták megakadályoznák, hogy a mostani keretekben megindulhasson a Következő nemzedék nevű alap működése, akkor még mindig ott van az a lehetőség az európai államok előtt, hogy ezt a pénzügyi alapot kormányközi alapon hozzák létre, tehát az EU intézményein kívül, kormányközi megállapodással. Arról a 750 milliárd eurós forrásról van szó, amelyet az Európai Bizottság kötvénykibocsátással – tehát hosszú lejáratú hitelből – finanszíroz, és amelyből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 360 milliárd euró pedig hitel formájában állnak rendelkezésre a koronavírus miatt bajba jutott gazdaságok megsegítésére. A “viták” alatt pedig azt érti a miniszterelnök, hogy a tagállamok többsége szoros kapcsolatot szeretne a költségvetési pénzek felhasználása (így a Következő nemzedékre vonatkozóan is) és a jogállamisági feltételek betartása között.

Ezzel kapcsolatban azonban tudni kell, hogy ha nem az EU veszi fel a hitelt, akkor valószínűleg a nemzetközi pénzpiacok jóval kedvezőtlenebb feltételekkel biztosítanak forrást – Magyarország számára is. Az EU ugyanis a legjobb adós ebben a helyzetben, elsőrendű hitelminősítésénél jóval alacsonyabb jegyzik a magyar, de akár a dél-európai állampapírokat, ez pedig magasabb kamatköltséggel jár. Vagyis az orbáni javaslat újabb terheket róna az éppen csőd szélén táncoló kormányokra.

Az is figyelemreméltó, hogy eddig a magyar kormány összes megszólalása azzal volt kapcsolatos, hogy minden körülmények között be kell tartani az idén júliusban született megállapodást. Márpedig ezzel Orbán Viktor éppen ennek a megállapodásnak a leglényegesebb pontját rúgná fel. És itt kell megemlíteni, hogy kormányzati körökben következetesen cáfolták azokat a német lapértesüléseket, miszerint a tárgyalások során a magyar delegáció bejelentette: ha továbbra is ragaszkodnak a jogállamisági feltételekhez, akkor a magyar parlament nem fogja felhatalmazni a magyar kormányt, hogy jóváhagyja az uniós hitelfelvételt. Most Orbán éppen erről beszélt.

És ha Magyarország kimarad a Következő nemzedék programból, akkor elesik a rá eső mintegy 6 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatástól – ezt a hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely is megerősítette a Kormányinfón. Ez a forrásvesztés pedig akkor jönne el, amikor a kormány a járvány kitörése óta azon az állásponton van, hogy az EU nem segíti a tagállamokat a bajban.

Persze nem csak Orbán érkezett nagy lendülettel a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcsra. Az általa csak "holland fickóként" emlegetett holland miniszterelnök, Mark Rutte azt mondta: ő akkor fogja blokkolni a pénzügyi csomagot (a költségvetést és a helyreállítási alapot is), ha nem teljesülnek a kifizetések és a jogállami feltételek összekapcsolására vonatkozó holland követelések. Rutte reméli, hogy az Európai Parlament is nagyon kemény lesz ebben az ügyben. Jelezte, hogy elégedetlen a jelenlegi német javaslattal, amely tulajdonképpen leszűkítené a kört a pénzügyi visszaélésekre, vagyis csak ahhoz kötnének szankciókat, ha az EU pénzügyi érdekei kerülnek veszélybe. Rutte úgy fogalmazott az esetleges vétó kapcsán, hogy

elméletileg minden megtörténhet, de ezt senki sem akarja.

EUrologus
Eurologus
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?