Gazdaság hvg.hu 2020. június. 13. 15:18

Megveszi André Kertész fotógyűjteményét a magyar állam

A gyűjteményre, amely egy New York-i alapítvány tulajdona, legfeljebb bruttó 6,1 millió dollárt (csaknem 2 milliárd forint) lehet költeni.

A híres magyar származású fotóművészről, akinek művei tavaly nagy sikerrel szerepeltek egy budapesti kiállításon, az olvasható a Magyar Közlönyben megjelent határozatban, hogy

a kormány munkásságát a magyar kulturális örökség kiemelt elemének tekinti”,

ezért döntött a vásárlásról.

A gyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeumba kerül majd. A pénzügyminiszternek további 62 millió forintról kell gondoskodnia a hazaszállítása, a biztosítása és a közgyűjteményben való elhelyezése érdekében.

Arról is döntött a kormány, hogy Magyarország segít helyreállítani Szíriában egy középkori lovagvárat.

A Hungary Helps program keretében a magyar költségvetés 173 millió forinttal járul hozzá „az UNESCO kulturális világörökség részét képező szíriai Crac des Chevaliers keresztes lovagvár állagmegőrzési, valamint helyreállítási munkálataihoz”, mert „egyetért a keresztény közösségek megsegítésével, valamint az egyetemes keresztény és világörökség védelmével, amelynek megőrzése megerősíti identitásukban a helyi közösségeket, hozzájárulva helyben maradásukhoz”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról