Gazdaság hvg.hu 2020. február. 04. 12:06

Czeglédy-ügy: „Nekem a fizetésemért az volt a dolgom, hogy aláírjak”

Hatályon kívül helyezték a makói perben Czeglédy Csaba ellen valló vádlott börtönbüntetését – a Szegedi Ítélőtábla azért döntött az ítélet hatályon kívül helyezése és az új eljárás mellett, hogy egységesíteni lehessen a vádlott büntetőügyét a Czeglédy-perrel.

Az ügy még tavalyelőtt kezdődött, akkor szeptemberben ugyanis börtönre ítélte a bíró a makói iskolaszövetkezet két egykori elnökét, a harmadik büntetését felfüggesztették, az ő ítélete már akkor jogerőre emelkedett. Őket azzal vádolták, hogy részesei voltak annak a számlázási láncolatnak, amelynek a végén a Humán Operátor Zrt. állt. A vádemeléskor a költségvetési csalás elkövetésével gyanúsították őket, később a vád módosult, így a perben bűnsegédként álltak a bíróság előtt, elkövető egy sem volt (lásd lejjebb). Majd ezt követően, 2019 februárjában emeltek vádat Czeglédy Csaba és társai ügyében.

A makói ügyben az ítélet ellen a vád és a védők is fellebbeztek, szokatlan módon az ügyész megalapozatlanság miatt új eljárás lefolytatásáért folyamodott. A tavalyelőtti első fokú eljárás folytatódott most a Szegedi Ítélőtáblán, ahol végül az elsőrendű vádlott büntetését enyhítették, a két és fél év börtön helyett két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A másodrendű vádlott büntetését helyezték hatályon kívül azzal, hogy a Szegedi Ítélőtábla a vádlott ügyeinek egyesítésére utasította a hatóságot.

Régóta húzódó per

Elég cifra per volt a makói iskolaszövetkezet ügyének pere. Azért volt különös, mert lényegében lefedte a Czeglédy Csaba és társai ellen indított büntetőeljárás egy részét, hiszen a 2015-ben indult büntetőügy egy makói iskolaszövetkezet ellen indult és az eljárásban Czeglédy Csabát csupán tanúként idézte a Szegedi Törvényszék.

A büntetőügy 2018 júliusában vett száznyolcvan fokos fordulatot, amikor az ügyészség akként módosította a vádat, hogy a három vádlottat már csak bűnsegédlettel vádolta, így lényegében az eljárás tettes nélkül maradt. Ez azért alakulhatott így, mert a júliusi vádmódosítást megelőzően, 2018 májusában az addig hallgató vádlott vallomást tett.

Ekkor már folyt a nyomozás a Czeglédy Csabát és munkatársait érintő ügyben, ahol már 6,2 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsították a csapatot, főként a szombathelyi politikus érdekeltségébe tartozó Humán Operátor Zrt munkatársait.

A vádlott, aki a makói iskolaszövetkezet elnöke is volt, azt vallotta ekkor a bíróság előtt, hogy mindent Czeglédy Csaba utasítására tett, így például, nem működő iskolaszövetkezeteket keresett fel. „Nekem a fizetésemért az volt a dolgom, hogy aláírjak” - hangsúlyozta a váratlanul a vallomás mellett döntő vádlott. „Bűncselekményt követtem el, csak nem azt, amivel vádolnak, csak segítettem elkövetni a bűncselekményt” – mondta a bíróság előtt másfél évvel ezelőtt a makói iskolaszövetkezet volt elnökeként megvádolt férfi.

Végül ebben az elkülönült, de a Czeglédy-perrel mégis összefüggő eljárásban 2018 szeptemberében született ítélet első fokon, itt a három vádlott mindegyikét bűnsegédlet miatt, börtönre ítélték el, amely ellen az érintettek fellebbeztek. A Szegedi Ítélőtábla ebben az ügyben hozott most másodfokon ítéletet.

Így most, amennyiben eldől, hogy hol és mikor folytatódik a Czeglédy Csaba és társai ügyében indított büntetőeljárás, akkor a makói iskolaszövetkezeti perben bűnsegédként, harmadrendű vádlottként résztvevő férfi, hatod rendű vádlottként folytatja a már egységesített büntetőügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.