A Travel Channel nálunk is népszerű sztárja, Jonathan Phang, aki mellesleg Naomi Campbell, Liv Tyler és Tyra Banks ügynöke volt korábban, ismét visszatér a képernyőre és folytatja gasztronómiai kalandozásait, ezúttal Skóciában, Kanadában, Ausztráliában és Peruban. Nemrégiben Budapestre látogatott, és egyik kedvenc receptjét is megosztotta olvasóinkkal.
A Gourmet Trains sorozat második évada nagyon izgalmas gasztronómiai kalandokra repíti majd el a nézőket , ígérte Johnatan, miközben a Keleti pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba zötyögtünk a híres, Árpád motorvonattal. "Ez a kocsi jóval kisebb, ám sokkal gyorsabbnak tűnik, mint a legendás Belmond Royal Scotman luxusvonat, amivel a legutóbbi forgatások során körbejárhattam egy újabb részét a világnak, és megismerkedhettem újabb gasztronómiai kultúrákkal", jegyezte meg.
A Vasúttörténeti Parkban a vonatimádó ínyenc teljes körképet kapott az egykori magyar vasúti flottáról, persze leginkább az egyik patinás étkezőkocsi keltette fel az érdeklődését. „Imádom a régi, elegáns vonatokat, és imádok jókat enni,tulajdonképpen így jött a sorozat ötlete is", vallotta be.
Johnatan körbeutazza a világot, mindenhová vonattal érkezik, és tulajdonképpen folyamatosan eszik, iszik, tanulmányozza a helyi gasztronómiai különlegességeket, beszélget és főz a séfekkel, belekóstol a legjobb éttermek különlegességeibe. Ami azt illeti, elég irigylésre méltó állása van...
" A legnagyobb élményem a sorozatom új epizódjainak forgatása során talán az inkák ősi birodalma, a Machu Pichu felfedezése volt, a perui konyha pedig valami egészen elképesztő, imádtam a tradicionális ceviche-t és a pisco-t is", mesélte, Johnatan. Hozzátéve, hogy azért izgalmas élmények várták a skót Felföldön is, ahol megtanították, hogyan készül az igazi skót vajas keksz. De bejárta például a Sziklás hegységet is, és találkozhatott azzal a japán séffel, aki állítólag feltalálta a California tekercset.
Az első évad bemutatásakor az utazó ínyenc egyébként már járt Magyarországon, és le volt nyűgözve Budapest szépségétől, a Központi Vásárcsarnok színes forgatagától és persze a magyar specialitásoktól. Nagyon ízlett neki a gulyás, és dicsérte a magyar fűszerpaprikát. A mostani látogatásakor csak egyetlen estére "szállt le a vonatról". A Lou Lou étteremben vacsorázott, egyebek mellett Wellington bélszínt, és nagyon ízlett neki, akárcsak a magyar pálinka.
Jonathan-hez egyébként, saját bevallása szerint,leginkább a karibi konyha áll közel, meg is osztotta velünk egy pikáns, karibi „pörkölt” receptjét. S meglehet, a vonatozó ínyenc már máshol zakatol, a képernyőn velünk marad új áprilisi sorozatával: gasztronómiai kalandozásokra hív Skóciába, Kanadába, Ausztráliába és Peruba.
Jonathan Phang pörköltje
Hozzávalók (4-6 fő részére)
3 evőkanál mogyoróolaj
450g sertés tarja, nagyobb falatnyira kockázva
450g pörköltnek való marhahús, nagyobb falatnyira kockázva
200g disznóhús, nagy darabokra vágva
1 db nagy fahéjrúd, kettétörve
4 evőkanál kristálycukor vagy barnacukor
2 teáskanál indiai paprika (ha nincs, akkor a magyar fűszerpaprika is kiváló)
2 db erős chili paprika, félbevágva, kimagozva és finomra szeletelve
12 db szegfűszeg
Só és frissen őrölt feketebors
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük az olajt. Az összes húsdarabot minden oldalán megpirítjuk (ha szükséges, több részletben). Ha készen vagyunk ezzel, leöntjük az olajt a húsról, majd visszatesszük a serpenyőbe, sóval valamint borssal ízesítjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje,majd felforraljuk. Majd takarékra állítjuk és egy órán keresztül főzzük a pörköltet.
Csak ezután tesszük bele az összes többi hozzávalót, és még egy további óráig főzzük. Akkor lesz kész, amikor a hús megpuhul, a szaft pedig szép sötét és csillogó.
A rizs kiváló köret mellé.