Trendek jönnek-mennek, gyengülnek, erősődnek. Még be sem fejeződik egy év, de már tudni illik, mihez tartsuk magunkat a következőben, legalábbis az asztalnál, a konyhában.
A hírek szerint 2015-ben egyre közelebb kerülünk a tűzhöz, egészen pontosan a tűzhelyekhez, ahol a vacsoránk készül. S persze nem a saját konyhánkban, hanem az éttermekében. A Caterer, brit vendéglátóipari magazinnak nem kisebb szaktekintély, mint Rebecca Burr , a Michelin Guide angol kiadásának szerkesztője adta le a fülest, mi szerint a jövő a séfasztaloké.
A séfasztalhoz ültetett kiváltságos vendégek testközelből figyelhetik a konyhakapitányok munkáját, végigkisérhetik, hogyan készül a menüjük, akár még abban a megtiszteltetésben is részesülhetnek, hogy az alkotó maga teszi eléjük a tányért. A séfasztal természetéből következik, hogy a konyhában, de mindenképpen a konyha közvetlen közelében kell lennie, szabad belátást biztosítva a pályákra. S persze erősen limitált a helyfoglalók száma. Mondjuk, céges csapatépítő tréningek záróvacsoráját ne itt képzeljük el.
Külföldről már számos példát hozhatnánk, itthonról nagy hirtelen a debreceni IKON-t említhetjük fel. Hogy kiknek ajánlják a Pataky Péter jegyezte séfasztalt? " Kiváncsiaknak, ínyenceknek, unatkozóknak, mindenkinek."