Gasztro -gy- 2014. május. 27. 20:14

A legjobb budapesti hamburgerezők toplistája

A világ hamburgerezői nemzetközivé május 28- án válnak, ez ugyanis a közös glóbusz nap. Van aztán még több nemzeti, a különbejáratú magyar majdnem egy hónappal később, de a magunk módján most is ünnepelünk.

Annál is inkább, mert éppen megjelent az idei Dining Guide étteremkalauz, amelyben nemcsak a top 100 magyarországi vendéglátóhely van benne ( meg még tekintélyes adatbázis ), de különféle 10-es listák is a budapesti street-food jegyében. A legjobb kínaiak, vietnamiak,  levesezők, gyrososok, gasztropubok, pizzázók, reggelizők, kávézók. Idővel vesszük majd szép sorjába őket,  de most leginkább a top 10 hamburgerező érdekelt minket.

Fülöp Máté

Az 1. helyre a IX. kerületi Pesti Burger és Bár futott be tökéletes minőségű, klasszikus édes tésztás, mindkét oldalon megpirított (!) zsömléjével, házi fokhagymás majonézével és persze marhahús pogácsájával, amely: " kitűnő marhahúsból készül, nincs agyonsózva, borsozva, sőt. Rózsaszín középen, de nem nyers. Szaftos és kérges."

A dobogó 2. fokán a Zing Burger, úgyis mint az első igazi magyar food truck, azaz guruló kajás kocsi ( a fesztiválokon kivül leginkább a Gozsdu udvar Holló utcai bejáratához szokott beparkolni, kerekek nélkül pedig az idén nyáron a Budapest Parkban állomásozik majd ). Ötféle hamburger az állandó kínálatban, plusz gerillák. A szigorú ítészeket egyebek mellett a saját szószos Guitar Hero kompozicióval zsömlézte le: karamellizált hagymás dupla húspogácsa, dupla cheddar, bacon.

A toplista 3. bronzérmes helyezettje a Bodega büfékocsi a pesti Soroksári úti ipartelepről. Üzemeltetői állitólag egészen az Újvilágig gurultak-repültek, hogy megtudják, milyen az igazi (ami ugyebár eredetileg nem is amcsi, hanem Hamburgban született, bevándorolt, aztán repatriált Európába). Szóval, a Bodegások legfőbb tanulságként odakint rájöttek, hogy a lényeg Woody Allen után szabadon: csak semmi cicó. El kell felejteni a lacafacázást, és csinálni a klasszikust: harmonikusan fűszerezett, vaskos, de laza állagú marhahús, szezámmagos zsömle, paradicsom, hagyma, saláta.

Az élmezőny első felében még ott az erzsébetvárosi W35 a ketchup-mustár kombót mellőző, mégis - paradicsomlekvártól és más vajákos szósztól - tocsogós, karakteres hamburgereivel; meg a szomszédos Terézvárosból a Varieté 20-féle szezonális ajánlattal, egyedi bucijaiban marhalapockából készülő húspogácsákkal.

A menő 10-es lista 6. helyezettje a VII. kerületi Kandalló, 7. a Magic Burger, 8. a Finomító Kantin, 9. a Big Daddy, mindhárom  Buda népét eteti, míg a 10. a ferencvárosi Black Cab.

Megjegyzés: a DG top 10-es listája az 1500 forint körüli árkategóriás helyeket rangsorolja.

Íme, most már tudjuk, kik a legjobbak, de június 20-22. között még érhetnek minket meglepetések. Hátha kiderül, hogy valahol rejtőzik egy nagyágyú, amelyik elviszi  a Best of Hamburger vándordíjat. Ekkor lesz ugyanis a 2. itthoni Hamburger Day, ami ezúttal sem csak egy, hanem három nap. A helyszín pedig a Millenáris helyett a pesti korzó, illetve a Vígadó tér.

 

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.