Gasztro hvg.hu 2014. március. 26. 18:58

Budapest Márkája a Gerbeaud és az Onyx

A Főváros Közgyűlése magas színvonalú magyar és nemzetközi szolgáltatásai, valamint az országimázs érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül Budapest Márka díjat adományozott a Gerbeaud Cukrászdának és az Onyx étteremnek.

diningguide.hu

A március 25-iki ünnepélyes díjátadáson Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Rogán Antal, V. kerületi polgármester gratulált a Gerbeaud-ház vezetőinek. 

- Kevesen érdemlik meg jobban az elismerést, mint a Gerbeaud, hiszen ez a márkanév már régóta valódi minőséget képvisel, és viszi jó hírét Budapestnek és Magyarországnak a világban- mondta a kerületi polgármester. Hozzátéve, hogy ugyanakkor komoly idegenforgalmi hatással is bír, hiszen a város vonzerejének megtartásához olyan márkák szükségesek, amelyekért visszajönni is érdemes. 

Flickr.com/yashima

 Az 1858-ban Kugler Henrik cukrászmester alapította, majd 1884-től Gerbeaud Emil tulajdonolta s vezette ház történetét Niszkács Anna, a Gerbeaud értékesítési és marketing vezetője elevenítette fel. S többek között arról is szólt, hogy a Gerbeaud-házat 2004. óta üzemeltető csapat egyik legfőbb feladatának tekinti a tradicíók megőrzését, miközben folyamatosan törekszik a fejlődésre.  

null

 A ház fine dining étterméről, a 2007-ben megnyílt Onyxról Hamvas Zoltán,  f&b igazgató beszélt. Emlékeztetve rá, hogy az Onyx volt 2011-ben az első étterem, amely közép-európai séf – Szulló Szabina – vezetésével nyerte el a térségben a Michelin-csillagot, Széll Tamás séfjük  pedig 10. helyen debütált tavaly a Bocuse d’Or világversenyen. A csillagot idén is meg tudták tartani, ám nagyon számítanak arra, hogy meg is fogják tudni duplázni. Ugyanakkor a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökeként hozzátette, hogy örvendetes a nívós hazai éttermek számának növekedése, melynek alapján jó eséllyel indul hazánk fővárosa a rangos nemzetközi szakácsverseny 2016-os európai döntőjének megrendezési jogáért.  

A Gerbeaud történetéről itt olvashatnak bővebben. Az Onyx első éveiről egy interjút , a tavalyi Bocuse d'Or verseny kapcsán pedig ezt az írást ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A díjról röviden:

A 2013-ban alapított Budapest Márka díjat négy kategóriában adományozza a Főváros Közgyűlése: kiemelkedő termékek, szolgáltatások, kimagasló kulturális-művészeti eredmények, valamint kimagasló közszolgáltatások. Az elismerést kategóriánként évente legfeljebb tíz alkalommal osztják ki.
A Budapest Márka cím eddigi  tulajdonosai közé tartozik a vendéglátóhelyek közül a XVIII. kerületben működő Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem, és a csepeli Rizmajer Kézműves Sörfőzde és Sörház is.