2014. február. 24. 17:29 MTI Utolsó frissítés: 2014. február. 24. 17:20 Gasztro

Héj nélküli kenyeret sütnek az időseknek Németországban

Héj nélküli, magas tápanyagtartalmú kenyeret fejlesztettek ki idős embereknek a németországi Fuldában.

A rozs és búza keverékéből készített, puha szélű kenyér nagy segítséget jelent a rágási és nyelési nehézségekkel küzdő embereknek – mondta Joachim Schmitt, a Fuldai Főiskola élelmiszermérnöke.

A szakember kiemelte, hogy a szögletes formájú kenyér különösen gazdag ballaszt- és ásványi anyagokban, például kalciumban és magnéziumban. "Ilyen kombinációban a héj nélküli, tápanyagban különösen gazdag kenyerünk egész Németországban egyedülálló" – mondta Schmitt.

Eddig csak szanatóriumok, idősotthonok lakói próbálhatták ki az új kenyeret, nekik ízlett. A kutatók év végéig lezárják a projektet és partnereikkel 2015-ben piacra dobják a terméket.

A demográfiai változások miatt egyre nagyobb igény lesz megfelelő élelmiszerekre az időseknek a Német Táplálkozási Tanács és a Német Pékipari Akadémia szerint.

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.