Héj nélküli kenyeret sütnek az időseknek Németországban
Héj nélküli, magas tápanyagtartalmú kenyeret fejlesztettek ki idős embereknek a németországi Fuldában.
A rozs és búza keverékéből készített, puha szélű kenyér nagy segítséget jelent a rágási és nyelési nehézségekkel küzdő embereknek – mondta Joachim Schmitt, a Fuldai Főiskola élelmiszermérnöke.
A szakember kiemelte, hogy a szögletes formájú kenyér különösen gazdag ballaszt- és ásványi anyagokban, például kalciumban és magnéziumban. "Ilyen kombinációban a héj nélküli, tápanyagban különösen gazdag kenyerünk egész Németországban egyedülálló" – mondta Schmitt.
Eddig csak szanatóriumok, idősotthonok lakói próbálhatták ki az új kenyeret, nekik ízlett. A kutatók év végéig lezárják a projektet és partnereikkel 2015-ben piacra dobják a terméket.
A demográfiai változások miatt egyre nagyobb igény lesz megfelelő élelmiszerekre az időseknek a Német Táplálkozási Tanács és a Német Pékipari Akadémia szerint.