2010. május. 21. 08:22 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. május. 22. 16:00 Gasztro

A bor nagykövetei Magyarországon

Tavaly a franciaországi Toulouse-ban tartotta éves találkozóját a nemzetközi borrendek szervezete, a Federation Internationale des Confréries Bachigues (FICB). Az idén hazánk a házigazda. A bor nagykövetei május 20-án érkeztek Budapestre, hogy háromnapos közgyűlésük keretében megismerkedjenek a magyar borrendekkel, borászokkal, s persze a borokkal, gasztronómiánkkal.

Az 1964-ben alakult FICB 46. közgyűlésének résztvevői az Európa hajón tartott díszvacsora és rövid budapesti városnézés után, május 21-én Esztergomba utaznak, ahol Erdő Péter biboros fővédnöksége alatt kezdik meg hivatalos programjukat. Az esztergomi Vinum Ister-Granum Regionis és a tatai Zsigmond király Borlovagrend díszegyenruhás tagjai fogadják a külföldi vendégeket. A tanácskozást Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Claude Josse FICB-elnök nyitja meg. A magyar szőlő- és bortermelés múltjáról, jelenéről s jövőjéről Kállay Miklós egyetemi tanár, a Magyar Borakadémia elnöke tart előadást.

A következő nap programjának helyszíne Kecskemét és Szekszárd, ahol ugyancsak a regionális borrendek képviselői várják a vendégeket. Ez alkalomból tartják meg a szekszárdi Alisca Borrend új lovagjainak avatását,és olyan neves pincészeteket látogatnak meg, mint a Taklert, a Heimannt, a Bodrit, és a Vesztergombit. A vasárnap Európa fesztivál fővárosáé, Pécsé majd a közeli Villányé. A villányi Custodes Vinorum Borrend szintén erre az alkalomra időzítette új tagjainak avatását.  A helyi borászok kóstolóval egybekötött bemutatkozásukkal a vidék borairól igyekeznek átfogó képet adni az ide látogatóknak, akik a világfajták mellett sok hungaricumra is számíthatnak.

A nemzetközi találkozó hivatalos programja május 24-én a budapesti KOGART házban díszebéddel zárul, de a következő két napon még Tokajban és Egerben is lesznek kísérőrendezvények. Az FICB magyarországi megjelenése rangos elismerése a 24 hazai borrend tevékenységének. Tagjaik egy-egy borvidék hírnevének, a minőségvédelemnek, a kulturált borfogyasztásnak a zászlóvivői, és a legnemesebb hagyományok őrzői is.