2010. február. 15. 21:40 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. február. 16. 07:22 Gasztro

Az év séfversenye

A hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyére február 21-én kerül sor a Gerbeaud-házban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett Hagyomány&Evolúció döntőjén tizenkét szakács méri össze tudását.

A döntő témája: a magyar tanyasi csirke két szervizben. Más szakácsversenyektől eltérően itt a hangsúly a látvány helyett az ízekre, az ízharmóniára helyeződik, és így sokkal közelebb áll a valós éttermi világhoz. A döntősök jelentős része Magyarország vezető éttermeiből érkezik. A selejtezőt októberben tartották (témája a „sertés háromféleképpen” volt), és az ott elkészített ételek bebizonyították a magyar gasztronómia megújulását. A döntőn az elkövetkezendő évek meghatározó séfjei, a jövő magyar sztárszakácsai mutatják be tudásukat – a verseny izgalmasnak és szorosnak ígérkezik.

Az értékelést tekintélyes nemzetközi zsűri végzi Eckart Witzigmann-nal, „az évszázad szakácsával” az élen. Itt lesz a szakma olyan világhírű képviselője is, mint Nicolas Le Bec, a két Michelin-csillagos francia sztárséf. A bírálatban egykori Michelin-inspektorok is részt vesznek. A zsűriben a teljes objektivitás érdekében kizárólag külföldi szakemberek ülnek.

Az első három helyezett szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben. Első díj: 1 millió forint, második díj: 5 százezer forint, harmadik díj: 250  ezer forint. A világhírű párizsi Lenôtre séfakadémia igazgatója, Philippe Gobet felajánlotta, hogy a verseny első helyezettje részt vehet intézményük mintegy 2000 euró értékű mesterkurzusán (és elfogadta a meghívást a zsűribe). Az École Lenôtre a világ legnagyobb szakácsképző intézetei közé tartozik, ahol az alapképzéstől a mesterkurzusig tartanak tanfolyamokat, s a világ legnevesebb szakácsai vesznek részt munkájában.

A Gerbeaud-ban sorra kerülő döntő nyilvános, a közönség által látogatható (regisztrációval). A szakácsok főzését a Gerbeaud Sörházban felépített közvetítőkön is ki fogják vetíteni. A verseny ideje alatt csúcsminőségű házias ételeket lehet majd kóstolni, úgymint kocsonya, véres hurka, kakastaraj-pörkölt, házi fánk, amelyeket a legjobb éttermek készítenek majd.

Döntősök és a zsűri

A 12 döntős

 

Molnár Gábor, a selejtező időpontjában a pécsi Enoteca Corso konyhafőnöke volt
Horváth Szilveszter, La Maréda, Győr
Sárközi Ákos, Alabárdos, Budapest 
Széll Tamás, Onyx, Budapest 
Győrffy Árpád, Alabárdos, Budapest 
Fodor Sándor, Solier, Gödöllő 
Wolf András, Boscolo, Budapest 
Domján Richárd, Bock Bisztró, Budapest 
Kripolszki István, Kogart,  Budapest 
Krámer László, Alabárdos, Budapest 
Csonka Gergő, Mandula Étterem,  Villány 
Varju Viktor, Bock Bisztró

 

A zsűri tagjai

 

Eckart Witzigmann, Németország

A világ első nem francia 3 csillagos chefje, a "évszázad szakácsa", a szakma egyik legnagyobb neve, fogalom.
Tanítványai közül minimum 30-40-nek van Michelin-csillaga.

 

Jan van Lissum,  Hollandia

A holland Gault Millau étteremkalauz tulajdonos-kiadója, étteremkritikus

 

Nicolas Le Bec, Franciaország
Két Michelin-csillagos chef, a lyon-i Le Bec étterem tulajdonosa és séfje

 

Erik Schröter, Németország
Egy Michelin-csillagos séf

 

Philippe Gobet, Franciaország

Az École Lenôtre Gasztronómiai Iskola igazgatója
A szakma mestere cím birtokosa (MOF)
A Francia Kulináris Akadémia tagja
A Francia Csokoládéakadémia tagja

 

Christian Meyer, Németország
Étteremkritikus, gasztronómia szakértő és újságíró, volt Michelin-inspektor

Sport Balizs Benedek 2024. december. 31. 20:00

Garantált a libabőr – ezek voltak az év legszebb magyar sportpillanatai

Utolsó másodperces magyar gólok az olimpián, a foci- és a kézilabda-Eb-n, a férfi párbajtőrözők aranytussal megnyert döntője, példátlan holtverseny női 1500 gyorson, a „semmiből jött” aranyérem taekwondóban és Milák Kristóf olimpiai bajnoki címet érő benyúlása. Csak néhány pillanat az év legszebb magyar sportsikereiből, amelyeket most képekkel és videókkal elevenítünk fel.