Az év séfversenye
A hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyére február 21-én kerül sor a Gerbeaud-házban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett Hagyomány&Evolúció döntőjén tizenkét szakács méri össze tudását.
A döntő témája: a magyar tanyasi csirke két szervizben. Más szakácsversenyektől eltérően itt a hangsúly a látvány helyett az ízekre, az ízharmóniára helyeződik, és így sokkal közelebb áll a valós éttermi világhoz. A döntősök jelentős része Magyarország vezető éttermeiből érkezik. A selejtezőt októberben tartották (témája a „sertés háromféleképpen” volt), és az ott elkészített ételek bebizonyították a magyar gasztronómia megújulását. A döntőn az elkövetkezendő évek meghatározó séfjei, a jövő magyar sztárszakácsai mutatják be tudásukat – a verseny izgalmasnak és szorosnak ígérkezik.
Az értékelést tekintélyes nemzetközi zsűri végzi Eckart Witzigmann-nal, „az évszázad szakácsával” az élen. Itt lesz a szakma olyan világhírű képviselője is, mint Nicolas Le Bec, a két Michelin-csillagos francia sztárséf. A bírálatban egykori Michelin-inspektorok is részt vesznek. A zsűriben a teljes objektivitás érdekében kizárólag külföldi szakemberek ülnek.
Az első három helyezett szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben. Első díj: 1 millió forint, második díj: 5 százezer forint, harmadik díj: 250 ezer forint. A világhírű párizsi Lenôtre séfakadémia igazgatója, Philippe Gobet felajánlotta, hogy a verseny első helyezettje részt vehet intézményük mintegy 2000 euró értékű mesterkurzusán (és elfogadta a meghívást a zsűribe). Az École Lenôtre a világ legnagyobb szakácsképző intézetei közé tartozik, ahol az alapképzéstől a mesterkurzusig tartanak tanfolyamokat, s a világ legnevesebb szakácsai vesznek részt munkájában.
A Gerbeaud-ban sorra kerülő döntő nyilvános, a közönség által látogatható (regisztrációval). A szakácsok főzését a Gerbeaud Sörházban felépített közvetítőkön is ki fogják vetíteni. A verseny ideje alatt csúcsminőségű házias ételeket lehet majd kóstolni, úgymint kocsonya, véres hurka, kakastaraj-pörkölt, házi fánk, amelyeket a legjobb éttermek készítenek majd.
Döntősök és a zsűri |
A 12 döntős
Molnár Gábor, a selejtező időpontjában a pécsi Enoteca Corso konyhafőnöke volt
A zsűri tagjai
Eckart Witzigmann, Németország A világ első nem francia 3 csillagos chefje, a "évszázad szakácsa", a szakma egyik legnagyobb neve, fogalom.
Jan van Lissum, Hollandia A holland Gault Millau étteremkalauz tulajdonos-kiadója, étteremkritikus
Nicolas Le Bec, Franciaország
Erik Schröter, Németország
Philippe Gobet, Franciaország Az École Lenôtre Gasztronómiai Iskola igazgatója
Christian Meyer, Németország |