A hét receptje
Tiszán innen, Dunántúl az év nagy részében alig akad hét vége, hogy valahol ne legyen halfesztivál. De hiába népünnepélyeznek a bajaiak, rotyogtatják az óriás bográcsot a szegediek, fesztiváloznak a gardát dicsőítve a tihanyiak, a statisztikák mégis arról szólnak, hogy a magyar ember kevés halat eszik.
Pedig az uszonyos nemcsak egészséges, hanem jó is. Most próbáljuk meg nem magyarul.
Hozzávalók
4 db 30-40 dekás megtisztított tengeri vagy édesvízi sügérféle / esetleg kisebb pontyok/,
2 fej hagyma,
1 hüvelyknyi friss gyömbér,
4 babérlevél,
2 kis magtalanított chili,
4 szál újhagyma,
4 gerezd fokhagyma,
8 evőkanál halszósz (készen kapható)
Elkészítés
Amennyiben nincsenek megtisztítva, a halak pikkelyeit eltávolítjuk, majd hasukat felvágva belső szerveiket is. Alaposan kimossuk, letöröljük őket. Mindegyiket bedörzsöljük kevés sóval,a belsejükbe teszünk egy-egy babérlevelet és apróra vágott fokhagymagerezdet.
A hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, majd némi borssal a halak belsejébe és rájuk is teszünk a fűszeres rakományból. Amennyiben nincs kifejezetten gőzbetétes edényünk, egy nagy lábosba 3 centi magasságig vizet töltünk. A közepére kis tálat teszünk, melyre egy szélesebb, de a lábosnál kisebb átmérőjű tál kerül. Erre tesszük a halakat, majd lefedve készre gőzöljük. Vigyázzunk, hogy csak kellemesen puha állagot vegyen fel, de ne essen szét.
Tálaláskor a halszószba keverjük a finomra vágott újhagymát és chilit, majd ezt kanalazzuk a halakra, melyeket még sózunk és borsozunk, ha szükséges. Főtt rizzsel tálaljuk.