EUrologus #mifolyikbrusszelben

EUrologus Arató László (EUrologus) 2020. december. 17. 18:46

Megint kiakadt a menekültekre és az ellenzékre a Fidesz

Két, a menekültügyet érintő állásfoglalást fogadott el nagy többséggel az Európai Parlament. Az egyik az úgynevezett dublini rendszer működésével, a másik pedig az illegális bevándorlók visszaküldésével kapcsolatos irányelvről szól. A szavazás után a Fidesz nekitámadt a DK-nak és a Momentumnak.

Az Európai Uniónak évek óta nincs működőképes menekültügyi rendszere. A jelenleg érvényben lévő úgynevezett dublini szabályozás lényege, hogy a menedékkérelmet abban a tagállamban kell elbírálni, ahol a menedékkérő az EU területére érkezett. 2015-ben, a nagy menekülthullám időszakában elsőként a görög rendszer omlott össze, mert nem voltak képesek kezelni és feldolgozni az ügyeket. Ezzel kapcsolatban terjesztette elő az Európai Bizottság először 2016-ban, majd idén is a rendszer reformjára vonatkozó elképzeléseit, amely a tagállamok közötti nagyobb szolidaritásra épít, az idei javaslat pedig szakít a kötelező kvótarendszerrel. A magyar kormány a korábbi és a jelenlegi elképzeléseket is a kezdetektől elutasította.

A szolidaritás hiánya

Az EP-állásfoglalás hangsúlyozza, hogy a jelenlegi szabályok nem a tagállamok közötti méltányos felelősségmegosztást eredményezik. Rámutatnak, hogy az Európai Unió frontországai - Görögország, Olaszország, Málta, Ciprus és Spanyolország – aránytalanul nagy terhet viselnek a menedékkérők rájuk háruló regisztrációja és fogadása miatt.

A képviselők annak is hangot adtak, hogy az egyik tagállamból egy befogadó másik tagállamba való eseti áthelyezésekről szóló megállapodások nem helyettesítik a harmonizált és fenntartható közös európai menekültügyi rendszert. A dublini rendszer megreformálásáig pedig további forrásokat és eszközöket kérnek a frontországok számára.

A visszatérési irányelv kapcsán azt említették, meg, hogy "a hatékony visszatérési politika a jól működő uniós menekültügyi és migrációs politika egyik kulcsfontosságú eleme". Megjegyezték, hogy 2015 óta a végrehajtott visszatérési határozatok száma ugyan folyamatosan csökken, de nem feltétlenül azért, mert kevesebben lépnek be szabálytalanul az Unió területére. Felhívja az állásfoglalás a figyelmet arra, hogy az Unióban tartózkodók visszaküldésekor meg kellene vizsgálni a visszatérések tartósságát és az alapvető jogokat szavatoló biztosítékok érvényesülését, és az eljárási garanciák tiszteletben tartását is.

A két állásfoglalást a Fidesz elutasította, a Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatta.

A Fidesz szerint "Gyurcsányné" kerítést bontana

Ehhez a témához kapcsolódva a Fidesz kiadott egy közleményt “A baloldali magyar EP-képviselők migránsokat akarnak Magyarországra telepíteni” címmel. Ennek a harmadik sorában már a következőket írják:

ha Gyurcsánynén vagy a momentumos képviselőkön múlna, lebontanák a kerítést és minden bevándorlót beengednének”.

Megemlítik, hogy a jelentés üdvözli a Tanács 2015-ös kvótahatározatát, amely a bevándorlók tagállamok közötti kötelező elosztásáról rendelkezik. Hozzáteszik: ez volt az a döntés, amelyet Magyarország a kezdetektől fogva élesen elutasított, majd Szlovákiával az Európai Unió Bíróságán is megtámadott. Az azonban már kimaradt a közleményből, hogy ezt a pert Magyarország elbukta, a bíróság kimondta, hogy uniós kötelezettséget szegett meg az Orbán-kormány.

Ugyan a migrációról szóló vitákban a baloldali magyar EP-képviselők rendre lapítanak, de az ilyen szavazásokon kibújik a szög a zsákból: az európai parlamenti fősodornak megfelelően ők is bevándorláspártiak”

- jelenti ki a közleményben Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a két napirendi pont kapcsán a Fidesz részéről sem volt felszólaló.

Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott: “Mindkét jelentés kapcsán alapvető probléma, hogy túlhangsúlyozzák a garanciális elemeket, arról viszont szót sem ejtenek, hogy 2015 óta a menekültügyi szabályok nyújtotta garanciákkal szisztematikusan visszaélnek a gazdasági bevándorlók azért, hogy jogellenesen Európába juthassanak, és itt is maradhassanak”

Meg kell említeni, hogy éppen a menekültügyi eljárások garanciális elemeinek hiánya miatt marasztalta el több alkalommal Magyarországot az Európai Bíróság – legutóbb éppen ma. A jogellenesen Európában tartózkodók hatékonyabb visszaküldésére pedig az Európai Bizottság által beterjesztett és a magyar kormány által blokkolt javaslat szolgálna.

A Fidesz állásfoglalásával kapcsolatban Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője a következőket mondta az EUrológusnak:

“Hidvéghi Balázstól megszokhattuk már, hogy állításai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A Fidesz EP-képviselője most is, egyszerűen csak hazudik. A tegnap elfogadott jelentésben természetesen nincs szó a migránsok kontroll nélküli beengedéséről, sem kötelező kvótáról. Hidvéghi Balázsnak érdemes lenne újra elővenni a jelentést és értelmezni a szöveget.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?