EUrologus #mifolyikbrusszelben

EUrologus EUrologus 2020. szeptember. 22. 09:24

Az Európai Parlament hatékonyabb jogállamisági intézkedéseket akar (Frissítés: a Fidesz szerint ez zsarolás)

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta azt a javaslatot, amely az uniós jogállamisági mechanizmusok összehangolására vonatkozik. A dokumentumról az Európai Parlament plenáris ülése is szavaz majd, a cél pedig az, hogy egyfajta megállapodás, közös munkaterv szülessen az uniós intézmények, a Parlament, a Bizottság és a tagállamokat tömörítő Tanács között a különböző jogállamiságot ellenőrző folyamatok összehangolásáról.

Az uniós jognak asztala. Odacsap ahova köll? (Fotó: Európai Parlament)

A javaslatban többek között az olvasható, hogy "az előző évtizedben több tagállamban is ádáz módon támadták az uniós értékeket és a nemzetközi összehasonlítások és a Parlament állásfoglalásai a demokrácia jelentős hanyatlásáról tanúskodnak, különösen Magyarországon és Lengyelországban". (A témáról korábban rendezett bizottsági vitáról itt olvashatnak.) A nagy többséggel (51 igen, 14 nem és 1 tartózkodás) elfogadott előterjesztés rögzíti, hogy az EU strukturálisan nincs megfelelően felkészülve arra az esetre, ha egy tagállamban hanyatlásnak indulna a jogállamiság. Eközben azonban az "alapértékeinek példátlan és fokozódó válságával kell szembenéznie". A szöveg megismétli a képviselők aggodalmát

az autokratikus és illiberális tendenciák felemelkedése és meggyökerezése

miatt, amelyet a COVID-19, a korrupció, a dezinformáció és az állam megszállása több országban tovább súlyosbított.

Legyenek következmények!

A szakbizottság egy éves ellenőrzési ciklus kidolgozását javasolja, amely tartalmazza egy egybefogja a meglévő 7-es cikk szerinti eljárást, illetve az Európai Bizottság új, éves jogállamisági jelentését is. Ugyanakkor arra is kitérnek, hogy a költségvetési, gazdasági kérdésekhez hasonlóan itt is országspecifikus ajánlásokat kell megfogalmazni és pénzügyi intézkedéseket is kilátásba kell helyezni. Michal Simecka, szlovák liberális politikus, a jelentés előadója a szavazás után azt mondta:

A legfontosabb az lenne, hogy az intézményközi megállapodás részeként, ennek a mechanizmus részeként előzetesen meg legyen határozva, hogy ha valaki jogot sért, akkor ennek legyen következménye. Ez lehet a következő hét éves költségvetésből, vagy az újjáépítési alapból való részesedés csökkentése, kötelezettségszegési eljárás, vagy 7-es cikk szerint eljárást.

A javaslatról az Európai Parlament következő, október 5-8-i ülésén vitáznak és szavaznak az EP-képviselők.

A Fidesz szerint ez zsarolás

A Fidesz EP-frakciója egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben az új mechanizmust "zsarolóeszköznek" nevezik. Azt írják, hogy "a ma elfogadott szakbizottsági kezdeményezés célja, hogy a számukra nem tetsző politikát követő kormányokat “jogállamiság” címszó alatt durván zsarolhassák".

Már nem csupán a bevándorlást akarják ránk kényszeríteni, de azt is meg akarják mondani, hogy mit gondoljunk a családról, a házasságról, hogyan neveljük a gyermekeinket. Ehhez pedig újabb és újabb eszközöket akarnak létrehozni jogállamiság címszó alatt, a mai kezdeményezés is ezt szolgálja.

- áll a Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő által aláírt közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.