Élet+Stílus hvg.hu 2021. május. 04. 16:06

Nem lehetett baj a matekérettségivel, hiszen ma van a nemzetközi Star Wars-nap

Jó, ennek a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz, de a május 4-ének is több köze van Margaret Thatcherhöz, mint Obi Wan Kenobihoz.

Május 4-én ünnepeljük a nemzetközi Star Wars-napot. A rajongók egy szójáték miatt szentelnek kitüntetett figyelmet e dátumnak.

A filmek visszatérő mondata, legendás jókívánsága a „May the force be with you!” („Az erő legyen veled!”). Ez pedig nagyon hasonlít ahhoz, hogy „May the fourth be with you!” (Május 4-e legyen veled!)

Ez utóbbinak nem sok értelme van, de jól hangzik. És ez már elég ahhoz, hogy ez legyen a nemzetközi Star Wars-nap dátuma.

A szójátéknak egyébként van konkrét politikai utalása is. 1979. május 4-én választották meg az Egyesült Királyság első női miniszterelnökének Margaret Thatchert, a győzelem után a pártja a következő hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.) A közhiedelem szerint konkrétan innen eredeztethető a nemzetközi Star Wars-nap, de erre nemigen találni bizonyítékot. Mindenesetre mára már a hivatalos Star Wars-univerzumban is megemlékeznek az ünnepről.

Hivatalosan van egy másik napja is a Star Warsnak, május 25-e, amit a Los Angeles-i Városi Tanács 2007-ben nyilvánított ki annak emlékére és tiszteletére, hogy 1977-ben ezen a napon mutatták be a Csillagok háborúja filmek első részét.
2011-ben rendezték az első Star Wars-napot a kanadai Torontóban, a Toronto Underground Cinemaban. A fesztiválon sor került az eredeti trilógiával kapcsolatos játékokra, jelmezversenyre; valamint kisfilmeket, paródiákat és remixeket vetítettek. Azóta sok más városban, Budapesten is volt jelmezes felvonulás. Hivatalosan van egy másik napja is a Star Warsnak, május 25-e, amit a Los Angeles-i Városi Tanács 2007-ben nyilvánított ki annak emlékére és tiszteletére, hogy 1977-ben ezen a napon mutatták be a Csillagok háborúja filmek első részét.

Ha a Google-ba beírjuk a kifejezést, akkor láthatjuk, hogy a fejlesztők is szeretik a Star Warst és a szójátékokat.

Reméljük, a nevezetes dátum szerencsét hozott a ma matematikából érettségi tesztet íróknak, és tudtak arra a kérdésre válaszolni például, hogy „Hányadik hatványra kell emelni a 2-t, hogy 512-t kapjunk?”. 

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság hvg.hu 2021. május. 16. 07:00

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az állami támogatás hiánya miatt az önkormányzatok, amelyek most lakásállományukat is elveszíthetik. Közben a kormány benyújtotta az EU-nak a tervet arról, mire költené a koronavírus-válság utáni helyreállítási támogatást, Varga Mihály pedig adócsökkentéseket jelentett be. Ez még úgy is belefér, hogy 800 milliárd forintot folyattak ki a NER-nek a járvány alatt. Az élet pedig megállíthatatlanul drágul Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.