Élet+Stílus K. B. 2021. április. 20. 14:56

Az SZFE alapvető hibákkal, nyilvános címzettlistára küldte ki a felvételi infókat

Az összes, azonos szakra felvételiző e-mail-címét elküldte a Színház- és Filmművészeti Egyetem a jelentkezőknek, majd kétszer is hibás információk körbeküldése miatt kényszerültek magyarázkodásra.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Az alapvető adatvédelmi szabályoknak ellentmondóan úgy kapták meg a kormány által kikényszerített modellváltás után az SZFE-re jelentkező diákok a felvételi információkat, hogy az összes, azonos szakra bejutni kívánó ember e-mail-címe is látható volt – derült ki egy, a hvg.hu-nak egy felvételiző által eljuttatott levélből.

És nem ez volt az egyetlen probléma a kiküldött levéllel: annak első mondatában rögtön az szerepelt, hogy a vizsgára 2011 májusában kerül sor. Ezt a levelet később Sára Balázs megbízott intézetvezető korrigálta: „Kedves Felvételiző! A ma délután kiküldött felvételi tájékoztatóban tévesen lett megadva az írásbeli vizsga évszáma. Természetesen 2021-ről van szó. Üdvözlettel: Sára Balázs mb. intézetvezető” – áll a levélben. (Borítóképünkön Sára Balázs mutatja be az egyetem új campusát.)

Az április 14-én kelt levelek után a felvételizőket újabb meglepetés érte: április 15-én kaptak egy levelet, amelyben felszólították őket, minden szükséges önéletrajzot, motivációs levelet, esetleges bemutatkozó videót, narratív filmet három napon belül, április 18-áig küldjék el a megfelelő címre, valamint a felvételi díjat is eddig fizessék be. Néhány órával később azonban új levél érkezett, amelyben azt írták, az intézetet többen megkeresték az időpont miatt. Ezt egy zavarosan megfogalmazott levélben tették helyre, amely szerint nem a most kiküldött, hanem a korábban megismert dátum az érvényes:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a felvételi vizsgadíj (4000Ft/szak) befizetési szükségességétől eltekintve, minden előzetes, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet levelében megjelölt határidő vonatkozásában, az ott megjelölt időpontoknak kell megfelelni, azokat kell figyelembe venni. Ez vonatkozik mindennemű felvételihez szükséges előzetes anyag beküldésére, (önéletrajz, digitális portfólió, youtube link, motivációs levél stb…). Üdvözlettel: Oktatástámogatási Igazgatóság

A hvg.hu-nak nyilatkozó felvételiző azt mondta: ugyanezeket a hibákat több, más szakokra jelentkező ismerőse is tapasztalta.

Arról, hogy miért jelentkeznek vagy nem jelentkeznek az új helyzetben a diákok az SZFE-re, ebben a cikkben kérdeztünk több potenciális jelentkezőt. Közülük többen nyílt levelet írtak alá arról, hogy önszántukból nem adták be a jelentkezésüket, hiába állítja azt Vidnyánszky Attila, az egyetemet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke, hogy tanárok agitálták őket. Végül alig több mint feleannyian jelentkeztek idén az SZFE-re, mint két éve, amikor ugyanennyi hely volt nyitott a felvételizők számára.

„Felvételizem az SZFE-re, de csak hogy tudjam, mire fogok nemet mondani"

Hogyan érinti a modellváltás azokat, akik évek óta szerettek volna bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre? Van, aki inkább letesz a vágyáról, hogy így tiltakozzon, van, aki emiatt hagyja el az országot, de olyan is, aki azt gondolja, így legalább több esélye lesz bejutni. Tizennégy felvételizővel beszélgettünk, akikben csak egy a közös: mind dühösek vagy szomorúak.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.