Élet+Stílus hvg.hu 2021. április. 18. 14:25

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

A miniszter az igazgatóknak szóló levelében azt is kijelenti, az óvodás csoportokat nem lehet összevonni akkor sem, ha alacsony a jelenlévők létszáma.

A diákok igazolt hiányzásáról, az óvodai csoportösszevonások és a hibrid oktatás tilalmáról, valamint a fertőtlenítőszerekről is rendelkezik Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy intézményvezetőknek címzett levélben, amely a Telex birtokába jutott.

Kásler a levélben emlékeztet, április 19-étől az óvodai nevelés ismét jelenléti formában zajlik. A minisztérium azt kéri: a csoportokat ne vonják össze akkor sem, ha esetleg eleinte alacsonyabb még a jelenlévő gyermekek létszáma, hogy elkerüljék a gyerekek keveredését. Szintén rendes munkarendben működnek hétfőtől az általános iskolák 1-4. osztályai.

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

„Nekünk volt egy nemzeti konzultációnk, amely nagyon világosan megmondta, hogy milyen lépéseknek kell egymás után történniük. Abban azért részt vett vagy 500-600 ezer ember, emlékeim szerint. Van is egy remek sorrendem. Tehát azt mondták a nemzeti konzultáción, hogy először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális, sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket.

Az iskolák 5-8. évfolyamai május 10-ig tantermen kívüli digitális munkarendben tanulnak, de ha a szülők igénylik a gyermekek felügyeletét, akkor ezt május továbbra is meg kell szervezni. Az iskolákban továbbra is mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét, viselni kell a maszkot, használni a kézfertőtlenítőket, és rendszeresen szellőztetni kell, ehhez pedig a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. bárkinek küld új digitális érintésmentes hőmérőket, ahol igénylik.

A miniszteri levél azt írja:

A gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kérjük, hogy kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el

az iskolaigazgatók. Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni, igazgatói döntés alapján a veszélyeztetett tanulók otthonról is bekapcsolódhatnak be az oktatásba.

A hiányzásokról a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vasárnap állásfoglalást adott ki, amelyben azt írták, jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva, és indokolt esetben a tanárok is jogosan utasíthatják vissza, hogy az iskolában dolgozzanak.

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Ezt az Oktatási Hivatal is megerősítette. A Társaság a Szabadságjogokért szerint a kormány semmit nem vett figyelembe abból, ami az iskolák felelős újranyitásához szükséges lenne.

A miniszteri levél azt is kiköti, „jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható”, de az otthon maradók online bekapcsolódhatnak az oktatásba. Azoknak a diákoknak, akik igazoltan otthon maradnak, el kell juttatni a tananyagot. Kásler Miklós mindemellett lehetőségként nevezi meg azt a szabályt, amely szerint ha valaki többet hiányzik 250 óránál, és teljesítménye a tanítási év folyamán érdemjeggyel nem volt értékelhető, annak osztályozó vizsgát kell tennie. A TASZ ezzel kapcsolatban korábbi állásfoglalásában emlékeztetett: amennyiben a tanár tudja értékelni a diákok teljesítményét, nem kell osztályozó vizsgát elrendelni.

Kásler azt is kijelenti a levélben, ha valamely iskolában igazoltan megjelenik a Covid-19-fertőzés, „az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve” az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet el, az operatív törzs pedig tantermen kívüli digitális munkarend elrendeléséről dönthet.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.