Élet+Stílus hvg.hu 2021. április. 12. 17:12

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Orbán Viktor korábbi videósa mellett a Filmintézet támogatja a milliárdos íróakadémia vezetőjét, Orbán János Dénes író-költőt és a közmédián az SZFE átalakítása mellett kiálló, épp előléptetett műsorvezetőt is.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Összesen 42 filmterv támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága, összesen 502,8 millió forint értékben. Így 7 kisjátékfilm, 15 ismeretterjesztő film, 9 animációs alkotás és 11 dokumentumfilm készülhet az NFI támogatásával.

A támogatott projektek között sok olyan van, amelyek csak a filmszakmából ismert neveket juttatnak lehetőséghez, de akad néhány olyan név is a listán, akik nemrégiben a kormány Színház- és Filmművészeti Egyetem elleni harcában vállaltak szerepet.

Dokumentumfilmet forgathat például Novák Emil, akit az elsők között neveztek ki a modellváltás után, rögtön rektorhelyettesnek: ő Csontváry egyik festménye és a „nemzeti értékmentés” kapcsolatáról készítheti el a Cédrusok című filmet.

Szintén dokumentumfilm-készítésre kapott támogatást az SZFE-re nemrég tanárnak kinevezett Baska Barbara, aki egyébként korábban Orbán Viktor miniszterelnök videósa volt. Ő Baska József festőművész életét mutathatja be.

A kormány egyéb barátai is lehetőséget kapnak ugyanakkor a Filmintézettől. Szintén dokumentumfilmet forgathat a korábban milliárdokkal támogatott, nemzeti íróakadémia, az Előretolt Helyőrség vezetője, Orbán János Dénes író-költő is, aki eddig filmesként még nem vétette észre magát. Az ő filmjének címe Brassai Sámuel, az unitárius polihisztor lesz.

Szintén dokumentumfilmet forgathat Béli Ádám, a közmédia M5-ös csatornájának eddigi műsorvezetője, akinek pályája amúgy is felívelt a napokban: ő lett a Petőfi rádió és a Petőfi TV új főszerkesztője. Béli nevét többen akkor ismerték meg, amikor a műsorába behívott Rudolf Pétert kérte számon, miért nem ért egyet az SZFE átalakításával, noha Béli szerint „elég szakmai és előremutató a kuratórium összetétele”, az egyetem korábban viszont „belterjes zárvány” volt.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.