Élet+Stílus hvg.hu 2021. február. 27. 20:00

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Nem is lehet aktuálisabb egy premier: épp teliholdkor mutatjuk be a Lula Luna című dalhoz készült klipet.

Majdnem pontosan egy éve indult az első lezárás Magyarországon. A Péterfy Bori & Love Band tavaly nyáron megjelent Szikra című hetedik stúdióalbuma ennek az első időszaknak a csodavárását, elszigeteltségét, és az izoláció ellen való lázadást fogalmazta dalokba.

(A lemezről októberben kérdeztük Péterfy Borit.)

Az énekesnő-színésznő tavaly David Lynch-et idéző, baljós hangulatú szövegvideóban futotta végig a teljes albumot, most viszont a lemez egyik legszemélyesebb kötődésű dalához, a már közönségkedvenccé vált Lula Lunához készített videót Veres Balázs rendezésében.

A klipről, amely terézvárosi önkormányzat tavalyi pályázata segítségével valósult meg, így nyilatkozott a rendező: “A Lula Luna különleges dal. A feszes, vészjósló ritmus és Bori énekhangja izgalmas hangulatot teremtenek.  A filmben a számkivetettséget, a pszichedelikus hangulatot, és az impulzív elme éjszakáját gyúrtuk össze. Bori koreográfiájában Magyar Éva volt a segítségünkre. A film operatőre Győri Márk, látványtervezője Ács Alíz, vágója Kovács Dávid.”

Péterfy Bori pedig így emlékszik vissza a dal születésére: “Mikor Tövisházi Ambrus elküldte a szám zenéjét, teljesen a hatása alá kerültem. Napokig hallgattam megállás nélkül, és mintha egy filmet néztem volna, úgy peregtek előttem egy őrült teliholdas éjszaka képei, és így nem volt nehéz megírni a szövegét. Aztán pedig fantasztikus élmény volt a vészjóslóan üres pesti éjszakában forgatni. A hatalmas kihalt szállóban a stábon kívül csak a recepción voltak páran. Szürreális volt, amikor az ablakon kinéztem, a máskor zsúfolt téren egyszerűen nem volt senki. Sehol nem volt senki, csak a telihold. Lula egyébként az én másik nevem, a másik énem. A bátyám nevezett el így amikor megszülettem és a családban azóta is mindenki így hív.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.