Élet+Stílus hvg.hu 2021. február. 26. 18:50

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Tavaly a járvány miatt előbb elhalasztották, majd lefújták a parádét.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A szokásosnál később, július 24-én tartják idén a Budapest Pride Felvonulást. A parádé a június 25-én induló Budapest Pride Fesztivál leglátványosabb eseménye lesz, amelyet az ország legnagyobb LMBTQ-bulija, a Rainbow Party zárja majd a Budapest Parkban.

A szervezők közleményükben hangsúlyozták, hogy a rendezvénysorozat idén is a járványügyi korlátozásokat betartva zajlik majd. Arra számítanak, hogy nyáron a helyszínek újra kinyitnak, mégis jobbnak látták a felvonulás időpontját a veszélyhelyzet mostani meghosszabbítása és a továbbra is növekvő esetszámok miatt a szokásosnál későbbre kitűzni.

Emlékeztettek rá, hogy az LMBTQ-közösségnek példátlanul nehéz éve volt a tavalyi. Májusban a kormány törvényileg tiltotta meg transznemű és interszex emberek számára, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és a nemüket, decemberben pedig az országgyűlés megszavazta az örökbefogadás teljes ellehetetlenítését mindazoknak, akik nem házaspárként fogadnának örökbe, végül az Alaptörvény 9. módosításával emelték magasabb szintre az LMBTQ-emberekkel szembeni kirekesztést. A szervezők úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés; az egymáshoz való kapcsolódás, az egymásra való odafigyelés és egymás erősítése.

A Budapest Pride Fesztiválon közel 50 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervez több mint 100 programot. Az idei rendezvénysorozatra március 14-ig lehet programszervezőként jelentkezni.

Tavaly a fesztivál a szokásos egy hónap helyett a járvány miatt csupán tíz napos volt, a felvonulást pedig előbb augusztusra halasztották, majd lefújták.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.