Élet+Stílus hvg.hu 2020. október. 08. 15:31

Gulyás szerint felvetődhet a kiskorúak veszélyeztetése az óvodákban, ahol a Meseország mindenkié című mesekönyvből olvasnak

A miniszterelnökséget vezető miniszter a úgy fogalmazott, hogy "homoszexuális propagandának" nincs helye a gyerekek körében.

„Itt arról van szó, hogy van-e helye homoszexuális propagandának a gyerekek előtt. Szerintem nincsen, és érdemes elgondolkodni, hogy megvalósul-e a kiskorú veszélyeztetésének tényállása"

- mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter a csütörtöki kormányinfón, amikor a Pesti Srácok újságírója arról érdeklődött, elfogadhatónak tartja-e, hogy állítólag több "kerületben" is bevezették a Meseország mindenkié című mesekönyv olvasását.

Annak, hogy óvodákban bevezették volna a könyv olvasását, nem találtuk nyomát, és a lap sem említett ezzel kapcsolatban konkrétumokat. A második kerületi Átrium színházban a hétvégén felolvasó matinét tartottak a Meseország mindenkiéből, illetve a harmadik kerületben az LMBTQ-ügyekkel is foglalkozó Hintalovon Alapítvány felelős a gyermekvédelmi programért - a Pesti Srácok, illetve az Origo ezeket skatulyázta be "óvodai homoszexuális propragandaként". Annyi viszont biztos, hogy Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd betiltotta a mesekönyvet a kerületi óvodákban.

Gulyás szerint a feltételezés súlyosabb, mintha egy szimpla érzékenyítő tréningről lenne szó, mert az – bár a hideg rázza ki a szótól – még jelenthetne jót is. Hozzátette, hogyha valóban meg lehet állapítani a bűncselekményt a mesekönyv óvodai olvasása miatt, akkor büntetőeljárás fog indulni a fenntartóval szemben.

Gulyás szerint – még ha nem is értett velük egyet – minden olyan korábbi szabályozást érintetlenül hagytak, amelyben a szocialista kormány az azonos neműek jogait biztosította. Éppen ezért nem lát Magyarországon társadalmi problémákat ez ügyben: ahogy fogalmaz,

„ha valaki felnőtt lesz, az eldönti, hogyan éli az életét, vagy ekkorra genetikai alapon eldől, ebbe nem akarok belemenni. De óvodákban vagy iskolákban homoszexuális propagandát folytatni káros, elfogadhatatlan és bűncselekmény gyanúját veti fel.”

Amikor egy másik újságíró azzal szembesítette, hogy a mesekönyv csak említést tesz a homoszexualitásról, és megkérdezték, a tudomásszerzés propagandának minősül-e, a miniszter annyit mondott, hogy az említés nem propaganda, a felnőttek pedig nyugodtan olvassák el a könyvet.

A Meseország mindenki című könyv egy meseantológia, vannak benne homoszexuális, illetve transznemű szereplők is, de a könyv nagy része nem LMBTQ-témájú. A könyv miatt Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal, hagyják békén a gyerekeinket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.