Élet+Stílus hvg.hu 2020. szeptember. 10. 09:06

Csányi Sándor: Nem volt ideológiai képzés az SZFE-n, én azt se tudtam, ki van kormányon

Csodálatos látni, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni – mondta az SZFE-s hallgatókról Csányi Sándor színész a Facebookon megosztott üzenetében.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Az átalakítást szorgalmazók legtöbbször emlegetett vádjáról, miszerint ideológiai nevelés folyik az SZFE-n, azt mondta, ott semmiféle ideológiai képzés nem folyt, amikor odajárt, soha nem is beszéltek politikáról.

„Ha őszinte akarok lenni, én azt sem tudtam, ki van kormányon.”

Csányi szerint az igaz, hogy a Színművészetit egy szűk baráti kör vezeti évek óta, konkrétan Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Székely Gábor és Máté Gábor. De szerinte ennek legfőbb oka a szakértelmük és a szenvedélyük a hivatásuk és a tanítás iránt. Azért vezetik ők az egyetemet, mert értenek hozzá – hangsúlyozta.

Csányi beszélt a hallgatók tiltakozásáról is, ami szerinte lenyűgöző, intelligens és visszafogott.

„Nem esnek bele ebbe a szabadságharcos közhelybe, hogy üvöltök, és ha velem üvöltenek, akkor visszaüvöltök. Csodálatos látni, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni. És én azt gondolom, hogy ez az útja annak, hogy valahogy ezt a harcot meg lehessen nyerni. A legjobb az lenne, ha valamiféle kompromisszum születne. Tudom, hogy erre nagyon kevés az esély, és nem közelednek az álláspontok, de mégiscsak az lenne jó, ha meg tudna a két fél állapodni ,és elkezdődhetne végre az oktatás.”

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról