A hétvégén rendezték meg az USA-ban a BBQ-világbajnokságot, amelynek első alkalommal magyar résztvevője is volt, a KGB (Katka–Gergő–BBQ)-csapata.
A Tennessee állambeli Lynchburgben – ahol a legrégebben jegyzett, az USA-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánított whiskylepárló található – október 26-27-én megtartott nemzetközi gasztronómiai eseményen 102 csapat indult a versenytrófeákért, ebből 76 az USA államaiból és 26 csapat a világ 20 országából.
A székesfehérvári/velencei KGB az I. Tállya BBQ Verseny & Fesztivál győzteseként szerzett jogot a Jack Daniel’s Meghívásos Barbecue Világbajnokságon való részvételre. A csapat tagjai Frankfurt érintésével repültek Atlantába, ahonnan már egy lakóbusszal folytatták útjukat a vb helyszínére. A résztvevők linchburgi felvonulása és a tiszteletükre rendezett partit követően már mindenki a versenyre koncentrált. A mindösszesen egy éve versenyző, de Tállya után Ausztriában is Grand Champion címet szerző KGB csapat tagjai, Turanitz Gergely, Turanitz Katalin, Loncsár András és Lencsés Zoltán nagy várakozással, de reális helyzetfelméréssel szállt versenybe a barbecue hazájában a csapatok számát tekintve is döntő többséggel, óriási versenytapasztalattal és technikai háttérrel rendelkező hús-vér profikkal.
A versenybírák által értékelt kötelező – csirke, sertéshús, sertésoldalas, szegy – és a kiegészítő kategóriákban – szósz, választható hazai ízek (a KGB kenyérlángost sütött), választható desszert (a magyar csapat sajttortát készített) – is sikerült jól teljesíteniük, magas pontszámokat elérniük. A trófeát viszont lehetetlen volt elhozni, ugyanis a versenyben elért rangsort, az idei világbajnoktól, a Grand Champion Butcher BBQ-tól kezdve egészen a 41. helyig amerikai csapatok foglalták el.
A KGB a lendületesen népszerűsödő magyar BBQ-szférát képviselve a résztvevők nemzetközi versenyében a 8. legeredményesebb lett, míg az összetett versenyben a 67. helyen végzett.
A világbajnokság befejezését követően Turanitz Gergely, a magyar csapat kapitánya a hvg.hu-nak elmondta: „az amerikai csapatok hatalmas előnnyel indulnak. Mindenképpen ki kell emelni a húsismeretüket, a bírói ízlésvilág ismeretét, a faszén és fa ismeretét. Azzal a 30 évvel, amióta megrendezik a BBQ-vébét, nem tudunk és nem is akarunk versenyezni. Boldogok vagyunk, nagyon jó eredményt sikerült elérnünk: a 26 nemzetközi csapatból nyolcadiknak lenni parádés. Ha jól tudom, mi voltunk a legfiatalabb csapat, hiszen csak egy éve versenyzünk. Olyan csapatokat utasítottunk magunk mögé, akik több éve versenyeznek, és évente 15-20 versenyen vesznek részt. Szinte felfoghatatlan érzés, hogy a világon mi vagyunk a 67. legjobb BBQ-csapat.”