Élet+Stílus hvg.hu 2017. december. 29. 09:33

Novák Katalin szerint vannak a jó szándékú meleg emberek, meg azok, akik folyton provokálnak

A genderkérdésről is nyilatkozott a családügyekért felelős államtitkár, aki szerint a gendertéma összecsúszott a szexuális orientáció kérdésével. Ő sem rángatta ki onnan.

Novák Katalin, a Fidesz egyik alelnöke, családügyért felelős államtitkár osztja Kövér László házelnök meglátását, aki a "genderőrület rákos burjánzásáról" beszélt. Az államtitkár a Mandinernek adott interjúban azt mondta, nem tesz jót az ügynek, ha túltolják, sem az érintettnek, sem a társadalomnak. Novák szerint a gendertéma összecsúszott a szexuális orientáció kérdésével.

"Vannak jó szándékú meleg emberek, akik csak nyugalomban szeretnének élni, és van egy kisebb, de nagyon hangos csoport, amelynek tagjai pedig folyamatosan provokálnak. Maradjunk a józan ész talaján! Egy kisfiú igenis különbözik egy kislánytól, vannak fiús és lányos dolgok, természetes és szerethető különbségek a két nem között. Vannak férfiak és nők, és csak az ő kapcsolatukból tudnak gyermekek születni. Ha ezeket a nyilvánvaló igazságokat ma valaki kimondja, rögtön homofóbiát kiáltanak. Ez nonszensz."

Novák számos olyan társadalmi problémát és kisebbségi élethelyzetet tudna megnevezni, amik nincsnek annyira fókuszban, mint a szexuális orientáció, a jelentőségéhez képest szerinte felülreprezentált a probléma.

Szerinte Magyarországon "stabil és kiterjedt jogai" vannak a melegeknek, ami helyes, az viszont nevetséges, hogy a kormánynak folyamatos defenzívában kell lennie,

"holott egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar emberek toleránsak, nálunk mindenki a saját vallási és szexuális meggyőződése alapján élhet, ezt senki sem korlátozza".

Az ELTE gender szakjával szemben a családtudományi szak jövőre indul.

De mi az a gender?

Februárban váltott ki heves vitákat, hogy az ELTE elindítja a Társadalmi nemek tanulmánya mesterképzést, a KDNP ifjúsági tagozata nyílt levélben tiltakozott. Kövér-Van Til Ágnes, a mesterszak igazgatója a hvg.hu-nak akkor elmagyarázta, miért nem egyenlő a genderkérdés azzal, milyen felirat van a vécén. Az ő szakjuk fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozik:

"például a családon belüli egyenlőtlen munkamegosztással, a gyermeküket egyedül nevelő nők szegénységi kockázataival, a munkaerőpiaci egyenlőtlenségekkel, a szülés utáni munkaerőpiaci lehetőségekkel és ezek gazdasági környezetével, tehát olyan strukturális problémákat elemez, amelyek a nemek közötti egyenlőtlenségekhez vezetnek".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról