Trendi a fekete. Nem a kifutón, hanem a konyhában. A két Michelin-csillagos spanyol séf, Dani García is meglepte a vendégeit. Ennél sötétebb már aligha lehetne a tányérja. Megnéztük, mit főzött ki.
A tradicionális ételek meglehetősen avantgárd újraértelmezésével feltűnt szakács évek óta topon van. A Spanyol Királyi Gasztronómiai Akadémia már 2008-ban az Év szakácsa címmel ismerte el munkásságát, pályája azóta is felfelé ível. Jelenleg három vendéglátóhely tulajdonosa: a Hotel Puente Romano-ban található a két Michelin-csillagos Restaurante Dani García Marbellán, valamint ugyanott és Madridban BiBo néven is visz éttermet (az utóbbit májusban nyitotta).
Igazi különlegességnek számítanak degusztációs menüi, amelyeknek már az elnevezése is mesésen hangzatos: Alice Csodaországban, Egyszer volt, hol nem volt (eredeti címmel Once Upon a Time), A kis herceg, a B-612-es kisbolygó. Az Antoine de Saint-Exupéry leismertebb művének hatására megkomponált 10 fogásos, 185 eurós menüjének egyik étele a Moai krumpli chilmoléval.
A fogás egyediségét időben és térben is távoli kultúrák ihlették. Dani García a Húsvét-szigetek Moai kőszobrainak arcát formázza meg a tintahal tintájával feketére festett krumplipüréből. Titokzatos fekete krumpliarc néz ki a tányérból, hasonló színhatású mexikói chilmoleval körítve (úgy látszik egyre divatosabb ez a szín a kulináriában, nemrég számoltunk be például a kókuszhamus koromfekete fagyiról). A fekete kompozicióhoz sárga perui csiliszószt kínál a séf. Csöppet sem véletlen, hogy a séf burgonyamasszából formázza a szoborarcot, hiszen a szigetek őslakóinak a krumpli volt a fő tápláléka.
Ha valakinek kedve tartja, s megpróbálná otthon elkészíteni Dani García fogását, megteheti, mivel a séf eredeti receptjét több spanyol gasztroblog is közreadta (a saberysabor.com, gastronomiaycia.republica.com). Az alábbiakban mi is közkinccsé tesszük - a hozzávalókat négy személyre számolva.
Moai burgonya chilmoleval és chiliszósszal
Sárga csiliszósz – hozzávalók: 1 kg sárga csilipaprika, 12,5 dkg hagyma, 7,5 dkg fokhagyma
Elkészítése:
Élénk tűzön süssük át a csilit, egészen addig, míg a bőre is jó égett, hólyagos lesz. Legalább háromszor forgassuk át, majd lefedve hagyjuk pár percig a saját gőzében, hogy a bőre könnyen lehúzható legyen, távolítsuk el a magházát is. Az apróra vágott csilit, hagymát és a fokhagymát kevéske olívaolajon pirítsuk meg egy serpenyőben. Majd mixeljük le és szűrjük át a mixtúrát. Felhasználásig hagyjuk állni.
Moai krumpli – hozzávalók:1 kg Annabelle (Monalisa) burgonya, 5 dkg chili fűszer, 0,6 dkg oka mix (gumós madársóska, hasonló az édesburgonyához, de magas az oxálsav tartalma, többféle színben terem, van fehér, sárga, vörös, fekete; napon szárítva megédesedik, az őrölt mixtúrát sok perui, mexikói ételhez használják), 35 g citromlé, 1, 3 g tintahal tinta, finom só.
Elkészítése: A krumplit alumíniumfóliába csomagolva 190°C-os sütőben 75 percig sütjük. Ezt követően meghámozzuk, és krumplinyomón átnyomjuk. A krumplipüréhez hozzá adjuk a chili fűszert, az oka mixet, a citromlevet és a tintahal tintáját (a tintahal tintazacskója tartalmazza, természetes körülmények között menekülés közben bocsátja ki, a gasztronómiában főleg tészták, rizottók sszínezésére használják ). Majd minimális fokozatra állított konyhai robotgéppel 15 percig összedolgozzuk az egészet, só hozzáadásával. A keveréket tartsuk hidegen a felhasználásáig.
Chilmolés majonéz – hozzávalók: 25 dkg japán majonéz, 2 dkg chilmole ( egy erős, fűszeres kukoricakeményítős paszta habanero paprikából, fokhagymából, sóval, ecettel ízesítve, a vajhoz hasonló kiszerelésű tömbökben árulják).
Elkészítése: Tegyük egy tálba a majonézt, morzsoljuk rá a chilmolét, és dolgozzuk alaposan össze, ha már elég homogén, kanalazzuk hozzá a japán majonézt. Kanalazzuk a chilmolés majonézt konyhai krémkinyomóba.
Tálalás: a sötétszínű krumpli masszából kisebb, hosszúkás fejeket formálunk, alkalmatos eszközzel (kiskés, kiskanál) két szemet, kiugró lapos orrt és szájat formázunk rá.
A fekete moai krumplifejeket lapos fehér tányérra helyezzük, melléjük chilmolés majonézt adagolunk a krémkinyomóval (habzsák). Az előre elkészített sárga csiliszósszal fogyasztjuk.
Megjegyzés: A különleges hozzávalókat érdemes az Ázsia üzletekben, a Terebess webshopban, illetve más netes fűszereket, egzotikus alapanyagokat kínáló áruházakban keresni (pld. chilemoyo.com.au)