Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#választás

hvg360 Elek István

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Miért kell „a jogállami restauráció kérdését” a választási küzdelem középpontjába állítania az ellenzéki összefogásnak, és többek között erre is felhatalmazást kérnie a választóktól? Alkalmas-e az ellenzék a rá váró feladat elvégzésére? Erről ír Elek István cikksorozata új részében, mely Ellenzék 2020 című sorozatunk újabb stációja.

hvg360 Elek István

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Mi volna a feladata egy esetleges 2022-es ellenzéki győzelem után az új, alkotmányhű többségnek? Miért elengedhetetlen az orbáni önkényuralmi rendszer alkotmányjogi illegitimitásának parlamenti kimondása? Hogyan fest az Orbán-rendszer kizárólagos hatalomra törekvésének folyamata, s mik annak a büntetőjogi konzekvenciái. A cikk Ellenzék 2022-sorozatunk újabb állomása, Elek István tavaly, hasonló címmel, ugyanebben a sorozatban megjelent írásainak folytatása. A cikk következő részét holnap közöljük.

hvg360 Fekete-Győr András

Fekete-Győr András: “Orbán, takarodj” helyett beszéljünk az új Magyarországról!

Egyetlen fontos kérdés van az előválasztással kapcsolatban: az, hogy mi lesz Magyarországgal 2022 után, írja szerzőnk, a Momentum elnöke. Szerinte az elmúlt év világosan megmutatta, hogy a Fidesz és személyesen Orbán Viktor alkalmatlan erre a feladatra: káoszkormányzásának és rablásainak eredménye tizenhatezernél több halott, háromszázezernél több munkanélküli és egy a válság közepén tönkretett egészségügy. Ennél kell sokkal jobbat mutatni, a jövőképek bemutatására, a programokról szóló vitákra pedig az előválasztás a legjobb eszköz, teszi hozzá. A hvg360 Ellenzék 2022 sorozatának újabb megszólalója.

Világ MTI

Két fontos választás zajlik ma Németországban

Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban tartományi törvényhozási (Landtag-) választást tartanak. Várhatóan mindkettőben a kormánykoalíció nagyobbik, illetve legnagyobb pártja kapja a legtöbb szavazatot. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyenge eredményre számíthat, az is előfordulhat, hogy története legrosszabb helyi választási eredményét éri el.