Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

tesztelés

Gazdaság Serdült Viktória

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Antigénalapú tesztekkel akarja leszűrni az 5,4 milliós ország teljes lakosságát a szlovák kormány, a terv azonban nem mindenkinél aratott osztatlan sikert. Szakértők attól tartanak, hogy a teszt nem eléggé megbízható, ezért akár több tízezer fertőzött járkál majd azzal a tudattal, hogy semmi baja. A lakosság eközben a szervezetlenségre és a folyamatosan változó kommunikációra panaszkodik. Igor Matovic kormányfő szerint azonban vagy lezárják az országot, vagy tesznek valamit, hogy ezt elkerüljék. Szlovákiában több mint 33 ezer igazolt koronavírusos emberről tudnak, a szám múlt héten ugrott meg meredeken. Csak tegnap 2 ezer új fertőzettet azonosítottak.

Itthon hvg.hu

Jön a családvédelmi akcióterv 2. – ülésezik az Országgyűlés

A kormány családvédelmi terveiről Zsigó Róbert államtitkár beszélt a hétfői parlamenti ülésen. Előzőleg a koronavírustesztek elégtelen számával támadták napirend előtti felszólalásaikban a kormányt az ellenzéki pártok képviselői. A kormánypárt vezető politikusai a már sokat ismételt panelekkel válaszoltak (nemzetközi összehasonlításban jók a magyar számok, és a WHO-protokollt követik). Értékelték a vasárnapi borsodi időközi választás eredményét is: a kormánypárti felszólalók alaposan az ellenzék orra alá dörgölték a vereséget.

Itthon hvg.hu

Müller Cecília: 4-5 hét múlva emelkedhet a halálozások száma

A halálozások száma akkor emelkedik meg, ha a fertőzöttek a magas kockázatú betegeknek adják át a vírust, ezért most még nagyobb mindenki felelőssége – mondta Müller Cecília. Arról is beszélt, nem kell mindenkinél tesztet végezni, aki úgy gondolja, hogy fertőzött.

hvg360 Gáti Júlia, Gergely Márton

Többet kéne tesztelni, de erre nem megoldás a hatósági ár

Alig győzik elemezni a PCR-laborok a hozzájuk beömlő mintákat. A kapacitás különösen szűkösnek bizonyult a nyár végén, amikor tömegesen tértek haza az emberek a külföldi nyaralásból, és megpróbálták a kéthetesre szabott kényszerpihenőt két saját finanszírozású teszttel megkurtítani. A terhelés azonban nem fog csökkenni, hiszen az iskolák elindulásával, a munkahelyekre visszaterelt dolgozókkal radikálisan nő az igény arra, hogy kiszűrjék a koronavírusosokat azok közül, akik fertőzöttekkel érintkezhettek.