Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#terhesség

hvg360 Bedő Iván

Magyarország bekerülhet abba a körbe, ahol a terhes nők is kaphatnak oltást

A terhesek oltásáról még hiányosak a kutatások, viszont van tapasztalat arról, hogy az állapotos anyáknál súlyosabb bajt okozhat a koronavírus, mint a többi nőnél. A négy magyar orvosegyetem professzorai, valamint a Merkely Béla által vezetett klinikai munkacsoport azt javasolja, hogy a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltásokat a várandós kismama kérésére és a kezelőorvos kockázatértékelése után a 2. és 3. trimeszterben be lehessen adni.

Élet+Stílus Serdült Viktória

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják

Melyik a kockázatosabb: terhesen elkapni a koronavírust, vagy beadatni az ellene kifejlesztett oltóanyagot? Világszerte gyermeket tervező nők százezrei szembesülnek a fenti dilemmával, a válaszként alkalmazott gyakorlat azonban egyelőre országonként különbözik. Szakértői vélemények szerint az mRNS oltások elméletben nem veszélyesek a várandósokra, de klinikai kísérletek hiányában ezt egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni. Magyarországon ezért nem ajánlják az oltást terheseknek, az Egyesült Államokban viszont az érintettekre bízzák a döntést. Kivételek azonban nálunk is akadnak.

Élet+Stílus Kránicz Dorottya

A koronavírus hozhatja el az otthonszülés forradalmát?

A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte emelkedik az otthonszülések száma, Magyarországon is naponta keresik kétségbeesett kismamák a bábapraxisokat. A várandósok a fertőzésveszélyen túl a szeparációtól és az apás szülés akadályoztatásától tartanak, és sokaknak még úgy is jobb opciónak tűnik az otthonszülés, hogy csak Zoomon találkozhatnak a bábájukkal. A vírus láthatóan nemcsak a szülésről való gondolkodást, hanem a terhesgondozáshoz való hozzáállást is alakítja, persze azt nehéz megjósolni, mennyire lehetnek tartósak a kényszer szülte változások.