Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#szolgáltatók

Vállalkozás Sztojcsev Iván

A korlátozásoknál nagyobb csapás lehet a cégeknek, ha a válság miatt elfogy a vásárlók pénze

A tavaszi lezárások, a nyári lazítás és a szeptemberi újabb szigorítás után pár hónapon belül negyedszer is új szabályokhoz kell alkalmazkodnia cégek tömegeinek. Ráadásul most már nemcsak a járványügyi szigorítás okoz bajokat, hanem az is, hogy egyre több cég érzi meg, az embereknek nincs túl sok elkölthető pénzük. Ágazatonként néztük át, hogyan sikerült átvészelni a március óta eltelt időt, és mire számíthatnak ezután.

Gazdaság hvg.hu

Profitorientált maradna a gáz- és az áramellátás

Ősszel benyújtják azt a jogszabályt, amely szabályozza a nonprofit közműszolgáltatást. A tervek szerint csak a szemétszállítás, a víz- és a csatornaszolgáltatás tartozna a nem nyereségérdekelt szolgáltatások körébe – értesült a VS.hu.

Gazdaság hvg.hu

A kormány elhalasztotta a szolgáltatók fekete napját

A mérőórákkal kapcsolatos összes költség a cégeket terheli, a Főgáznál teljes fogyasztóvédelmi átvilágítást rendelnek el, az Elmű-Émász ügyében pedig teljes kivizsgálás jön – derült ki szerdán Giró-Szász András kormányszóvivő és Németh Szilárd rezsibiztos közös sajtótájékoztatóján. Az alapdíjról, illetve a fejlesztési feladatokról és a számlázással kapcsolatban felmerült problémákról egyelőre nincs döntés. Pedig a fenyegetőző kormányzati felvezető alapján mindenki erre számított.

Gazdaság hvg.hu

Magyarok, akik itthon már külföldinek számítanak

Ahogy egyre több magyar vállal munkát, folytat tanulmányokat az Európai Unió valamelyik tagállamában, úgy gyakrabban vetődik fel a kérdés: vajon melyik államban lehet egészségbiztosításuk? Ennek rendszerét egy alapjaiban a 70-es évek óta létező uniós rendelet szabályozza: ott kell kezelni a pácienseket, ahol dolgoznak, és fizetik az adókat, járulékokat. Diákok esetében a külföldi oktatási intézmény biztosításának megléte/nem léte a meghatározó. A hazai rendszer a külföldön biztosítottakra úgy tekint, hogy akkor is külföldiek, ha magyar állampolgárok.

Gazdaság hvg.hu

Kínos helyzetbe került a Magyar Energia Hivatal

A Fővárosi Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte a villamosenergia-szolgáltatók ez évi díjait szabályozó MEH-határozatot. Ezzel még kínosabbá vált a miniszterelnök március 11-edikei parlamenti kirohanása az energiaszolgáltatók és a bíróság ellen. Az is kínos volt, amikor a bíró kérdésére a Magyar Energia Hivatal (MEH) képviselője magyarázta, hogyan határozták meg az új díjakat. Egyszerű: hasra ütéssel.

Itthon Dezső András-Kósa András

Hiába morgás és sopánkodás, Orbán Európától egyelőre azt tesz, amit akar

Van-e olyan pont, s ha igen, mikor jön el, amikor Nyugat-Európának tényleg elege lesz Orbán Viktorból – ennek próbáltunk meg utánajárni az elmúlt napokban ismét komolyabbá váló nemzetközi kritikák, valamint a kormányfő nyilatkozatai nyomán. A jelek szerint egyelőre van még hova feszítenie a húrt a miniszterelnöknek.

Gazdaság hvg.hu

Befulladt az okosmérős mintaprogram

Gyakorlatilag leállt a szolgáltatók által tavaly elindított okosmérő mintaprogram. A projekt idén januárban indult volna, a szükséges eszközök felszerelését a háztartásokban már el is kezdték, az egész rendszer gerincét adó informatikai hálózat viszont még nem épült ki. A rezsicsökkentés miatt pedig ennek nem is látják értelmét a szolgáltatók.

Gazdaság hvg.hu

Trükköznek a gázzal a szolgáltatók?

Fura fotókat tett közzé egy gáztűzhelyről egy kelet-magyarországi fogyasztó. A képeken a megszokott kék helyett sárgás lánggal ég a gáz. Egyes fogyasztók egyből trükközésre gyanakodtak, de a gáz hígítása, bár nem lehetetlen, gyakorlatilag értelmetlen.

Itthon MTI

A kormány további rezsicsökkentésről tárgyalt ma

A Magyar Hírlap kedden arról írt, hogy az energiaszolgáltatók lobbizásának eredményeként az egyszeri, tízszázalékos rezsicsökkentéssel az idén véget ért az energiatarifák mérséklése. A kormány ma további árcsökkentésről tárgyalt.