Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#kortárs_kultúra

Kult Baróti Éva

„A világ egy magyar szerzőt lát bennem” – interjú Eötvös Péterrel

Bár fontosnak tartja, hogy a helyi kultúrákat védjük és támogassuk, de úgy véli, létezik egy "nagyobb kulturális kör" is. Újragondolta Az ördög tragédiája című operáját, az így született Paradise Reloaded (Lilith) című darabot nemrég Bécs után a MÜPA-ban mutatták be. A világhírű, 10 éve újra Magyarországon élő Eötvös Péter zeneszerzővel beszélgettünk az első emberpár mellett feltűnt másik nőről, a határok szűkítéséről, az "itthon" érzésről.

Kult hvg.hu

Hét dolog, amit nem hagyhatsz ki a héten!

Szlovák-magyar barátságos koncert az állóhajón. Kritikai design a Műcsarnokban. Dependent Revue: zenefüggők a Trafóban. Kovács Kati és a Qualitons: a nagy comeback. Utolsó idők: díjnyertes magyar film a mozikban. Szerencsés Dániel - a forradalom ünnepén. Úszva a csatornán, Anglia felé: Welcome, francia film. Oidipusz gyermekei: új darab a Radnóti Színházban. Minden napra legalább egy tipp a hvg.hu-tól!

Kult hvg.hu

Könyv a rengetegben: tényleg eladhatatlan a kortárs irodalom?

"Vegyünk egy kúpot..." - hangzik a Jó tanuló felel című Karinthy-novella alapmondata. Vegyünk egy könyvet! - szól a mi kiindulásunk. Sokszor az az élményünk a kortárs magyar irodalommal kapcsolatban, hogy lehet kapni és mégsem lehet kapni. Ismerik, de mégsem. Van és nincs. Kis szériás, de nagy presztízsű kötetek kavarognak a könyvterjesztés sűrűjében. Egy konkrét szerző konkrét művét, s a rendszer hibapontjait keressük.

Kult hvg.hu

Magyar Formatervezési Díj: új ötletek, régi problémák

Az idén 30. alkalommal ítélték oda a Magyar Formatervezési Díjat. Az évforduló alkalmából az új Menedzsment Díjjal a formatervezés területén innovatív cégeket jutalmazzák. De, mint a díjazók elmondták, a sok új fejlemény mellett maradtak régi problémák is, például a kihasználatlanul álló Erzsébet téri Design Terminál ügye.

Gramofon

Még mindig működik a zenei vasfüggöny

Már harmincötödik alkalommal zajlik a Korunk Zenéje fesztivál. Idén a világ első számú kortárs zenei együttesét hívta meg a nagy múltú rendezvény. És ez még akkor is jelentős tényként értékelendő, ha a királyi udvarból csak néhány követ tette tiszteletét. A Gramofon kritikusa a fesztiválon járt s egy ősbemutatót látott-hallott.

Kult

Harmadik típusú találkozás az Arctic Monkeys-zal

Harmadik album. A megmondók szerint ekkor válik el, hogy innentől kezdve lefele, vagy felfele. Az Arctic Monkeys fütyül a grammozásra, szerintük mindez csak humbug. Hogy sikerül-e a planéta teljes birtokba vétele, még kérdés. Az viszont már most biztos, a Mercury-díjas debütöt és a BRIT Awards-szal megkent Favourite Worst Nightmare-t csak beetetésnek szánta a sheffieldi négyes.

Kult

Green Day: amerikai balegyenes és fejlődésregény

Az anyagcserével foglalkozó szövegektől és a dühödt csapkodástól a Green Day húsz év alatt generációs baloldali megmondózenekarrá nőtte ki magát. Kérdés, hogy van-e összefüggés az amerikai elnöki ciklusok és a kaliforniai punk- fejlődésregény között. A WAN2 szerint van.

Kult hvg.hu/MTI

Múzeumok Éjszakája - a szerkesztők ajánlata!

Szombaton ismét Múzeumok Éjszakája. Ilyenkor föltárul a hazai kiállítóhelyek, gyűjtemények, múzeumok mélye: a titkok, a raktárak és a munkatársak tudatalattija. Szokatlan programok, tárlatvezetések és képzettársítások. Ajánlatok a hvg.hu-tól!

Kult hvg.hu

Hosszú lépések éjszakája

Fény az alagút végén: Múzeumok Éjszakája. Karcos brit bluesharcos: Ian Segal nálunk turnézik. Jumurta, török-görög filmdráma a mozikban. Határ, eset: Bosnyák Filmnapok. Mégis mozog: 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Egy ütés a gyomorba: Prong. Érden állva: Első Fesztivál idén már másodszor. Kulturális programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Gramofon

Sanyi és Aranka menni opera

A hazai operajátszásról sokszor megjegyeztük: nem tesz jót a "zászlóshajó" Magyar Állami Operaháznak, hogy alig van alternatívája. Egyszemélyes mezőnyben elsőnek lenni nem kunszt, ugyanakkor túl sok kötelezettséget ró a delikvensre. Nos, az Ybl-palotához képest bolhányi méretű, ferencvárosi Sanyi és Aranka Színház (SASZ) olyan kezdeményezés, amely sikerével frissességre serkenthet.