Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#igazságszolgáltatás

Élet+Stílus hvg.hu

Kémiai kasztrálással büntethetik a nemi erőszaktevőket Pakisztánban

Pakisztánban már kémiai kasztrációval is büntethetik azokat, akiket nemi erőszak miatt ítéltek el. Az erről szóló elnöki rendelet komoly társadalmi vitát váltott ki. A folyamat során az elítéltnek potencia- és libidócsökkentő gyógyszereket adnak. Amikor a büntetésük letelik, a gyógyszeradagolást abbahagyják és a hatásuk megszűnik. Sok orvos azért bírálja a módszert, mert súlyos mellékhatásai lehetnek. Az egyik áldozat ügyvédje viszont azért tartja rossz döntésnek, mert a korábban bevezetett, még szigorúbb büntetések sem csökkentették az esetek számát. A Deutsche Welle riportja.

Gazdaság Balla Györgyi

Mindent tagadott a bíróságon Simonka György

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják.

Gazdaság EUrologus

Az Európai Bíróság elkaszálta a lex CEU-t

Sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni - mondta ki az Európai Bíróság. Ez a jogszabály-módosítás Magyarországon csak a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet (CEU) érintette. Az ítélet kimondja, hogy a Magyarország által bevezetett azon feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek.

EUrologus EUrologus

Igazságszolgáltatás, sajtó, korrupció – itt sérül Brüsszel szerint a jogállamiság Magyarországon

Az Európai Bizottság első éves jogállamisági jelentésében a brüsszeli testület aggasztónak nevezte a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos átalakításokat, és külön kitértek arra, hogy a korrupciós ügyekben a magas beosztású hivatalnokok felelősségre vonása egyelőre elmaradt. A sajtószabadságot pedig több irányból fenyegetik kormányzati lépések.