Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#haltermelés

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Lassan negyven éve éli életét a Lillafüred melletti völgyben Hoitsy György, akinek a pisztrángjáért az ország másik feléből is elzarándokolnak a halkedvelők. A Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője arról mesélt a hvg.hu-nak, milyen munka van emögött, de megismertük különleges tigrispisztrángjának a titkát és azt is, mit keres a bajai halászlében nori.

Gazdaság MTI

Tavalyi áron vehetjük idén a karácsonyi halakat

Magyarországon a haltermelés évente 22-23 ezer tonna: a tógazdaságokból és az intenzív haltermelő üzemekből 15-16 ezer tonna, a természetes vizekből 6500-7000 tonna származik. A magyarok átlagos halfogyasztása az uniós átlagnál jóval alacsonyabb, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek.

Gazdaság MTI

Egyre több a magyar hal

Az utóbbi években folyamatosan nő a haltermelés Magyarországon - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.

Gazdaság hvg.hu

Halnagyhatalommá válhat Magyarország

Édesvízi halnagyhatalommá válhat Magyarország, ha a vállalásoknak megfelelően használjuk fel az EU illetékes pályázatain elnyert támogatásokat - derül ki a KPMG által az Európai Bizottságnak megküldött, a támogatások felhasználását vizsgáló éves jelentéséből, amelyről a Népszava számolt be.

Gazdaság MTI

Üzent a miniszter: mindenki egyen több halat

Mintegy 10 ezer tonnával növelhető 2014 után, azaz az új uniós költségvetési ciklusban a magyar haltermelés, amennyiben az EU-ban a korábbi magyar javaslatot elfogadva megnövelik az édesvízi haltartás támogatását - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Tiszafüreden.

Gazdaság MTI

Egyre jobbak a magyar halak

Az utóbbi években a magyar haltermelés fejlődési pályára állt, miután a Halászati Operatív Program (HOP) forrásaiból Magyarország is jelentős pénzeszközökhöz jutott az ágazat fejlesztéséhez - hangzott el egy, a haltermék-pálya megújulásáról és megújításáról tartott szakmai tanácskozást követő sajtótájékoztatón pénteken Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).

Itthon MTI

Kevesebb a hal idén, 700 forint egy kiló ponty

Az idei haltermés 21-22 ezer tonna lesz Magyarországon, mintegy 15 százalékkal kevesebb az áltagosnál, elsősorban a mostoha időjárás miatt - mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.

Gazdaság MTI

A karácsonyban bíznak a halászok

Az értékesítési szempontból ugyan csúcsszezonnak számító karácsonytól idén is jelentős forgalomnövekedést várnak a halászok, ám úgy tűnik, a magyarországi haltermelés és -értékesítés az idén is 5-7 százalékkal csökken - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.