Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#gabonatermesztés

Tech Németh András

Amikor mindenki nyer: így lesz a 21. században tyúkból tojás, magból búza

Egyelőre megállíthatatlanul nő a világ népessége, emelkedik az életszínvonal, közben pedig – a klímaváltozás miatt – egyre több és nagyobb veszély fenyegeti a mezőgazdasági terményeket, egyebek mellet az egyik legfontosabbat, a búzát is. A növekvő igények kiszolgálására és a termést veszélyeztető kihívásokra is van válasz, amit úgy hívnak, precíziós termelés. Ezúttal az egyik alapvető élelmiszer, a száraztészta gyártásához szükséges alapanyagok, a búza és tojás termelésében bekövetkezett gyökeres változásokat vesszük számba.

OTP Agrár

Veszélybe kerülhet a gabonatermelés?

Ötven százalék: ennyivel több élelmiszert kell előállítani az előttünk álló 30 évben, ha azt akarjuk, hogy mindenkinek jusson megfelelő ennivaló. A kérdés: hogyan lesz kenyér az asztalon?

Világ MTI

Régebben termeszt gabonát az ember, mint eddig bárki hitte

A korábbi közel-keleti leletekhez hasonló ősi, 23 ezer évesre tehető őrlőköveket fedeztek fel Észak-Kínában, a Sárga-folyó középső termékeny völgyében, ami azt sugallja, hogy a gabonatermesztés gyökerei az eredetileg feltételezett 10 ezer évnél jóval régebbre nyúlnak vissza a világ különböző területein.

Gazdaság MTI

Aszálytól félnek a gabonatermesztők

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a termelők most az aszálytól tartanak a belvíz és az árvíz után. Országszerte mintegy 1,2 millió hektáron vetettek kenyérgabonát, és a károk ellenére is jobb lehet az idei termés a tavalyinál.

Gazdaság MTI

Nagyobb területen, de kevesebb gabona termett az idén

Az idén 8 százalékkal nagyobb területen, az előző évinél 2 százalékkal kevesebb, 5,5 millió tonna kalászos gabona termett a kedvezőtlen időjárás miatt. A termésátlagok - a zab kivételével - elmaradtak az előző éviektől - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gazdaság MTI

Hasznos tippeket adott a búzatermesztéshez az MTA

A búzatermesztés minőségi fejlesztése érdekében növelni kell a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyiségét - hívta fel a gazdák figyelmét az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának megbízott főigazgatója Martonvásáron, a szerdai országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón.

Gazdaság MTI

Gombás a búza, drágulhat a liszt

Több mint ötven százalékkal is emelkedhet a liszt ára – írta a Kisalföld hétfői száma a Pannonmill Zrt. vezérigazgatójának prognózisát idézve.