Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#feledékenység

Élet+Stílus MTI

Így változik meg a várandós nők agya

A terhesség alatt a nők agyának bizonyos részein csökken a szürkeállomány, ami segíti az alkalmazkodást az anyasághoz, valamint az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását – derült ki egy új tanulmányból.

Plázs MTI

Egy jó alvás csodát tesz, de tényleg

Az alvás nemcsak óvja az emlékezetet a feledékenység ellen, hanem segít az emlékek könnyebb felidézésében - állítja egy friss tanulmány, amelyet mások mellett az Exeteri Egyetem tudósai jegyeznek.

Plázs hvg.hu

A második legszörnyűbb kór: ön mindent tud róla?

A feledékenységgel járó kórt – legalábbis a ma elfogadott nézett szerint – az okozza, hogy az agyban lerakódik a szervezet egyik saját fehérjéjének, a béta-amyloidnak kórosan eltorzult szerkezetű változata. A szellemi leépülés visszafordíthatatlan, az eddigi gyógyszerkísérletek pedig kudarcot vallottak, többek között egy vakcináé is, amelyhez nagy reményeket fűztek a kutatók.

Tech hvg.hu

Feledékenyeknek a szunyókálást ajánlják a kutatók

Aki könnyen elfelejti a részleteket, talán jobb, ha beiktat a napjába egy kis szunyókálást, ám eközben fontos, hogy halk zajokat halljon: az akusztikus jelek ugyanis segítenek az agynak alvás közben rögzíteni a tanultakat - fedezték fel amerikai kutatók.

Plázs MTI

Megvan, miért okoz feledékenységet a marihuána

Megtalálták a biokémiai útvonalat, amelyen át a kannabisz emlékezetvesztést okoz egereknél - állítják spanyol kutatók a Nature Neuroscience szakfolyóirat vasárnap megjelent számában. A közlemény szerint a felfedezés utat nyithat olyan szerek kifejlesztéséhez, amelyek a marihuána vágyott fájdalomcsillapító hatásával bír, annak feledékenységet okozó mellékhatása nélkül.