Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#energiaszolgáltatók

Gazdaság hvg.hu

Egy újabb ügy: bíróság elé kerülhet Magyarország

Évente sok milliárd forintos fejlesztési forrástól esnek el a fogyasztók, mert tavaly nyár óta késik az európai uniós Energiahatékonysági Irányelv hazai viszonyokra történő átültetése. A napokban lejárt a novemberi, Brüsszeli felszólításban szereplő végső határidő is.

Gazdaság hvg.hu

Fusson, ki merre lát?

Az utóbbi napokban az összes magyarországi áram- és gázszolgáltató publikálta a tavalyi éve pénzügyi adatait. A veszteségek egyharmaddal 43 milliárdról 66,5 milliárd forintra híztak. A tulajdonosok mindennek tetejébe a magas osztalékfizetéssel szárazra szívták a vállalatok tankjait.

Gazdaság Szabó M. István

Na, ennek vajon mi köze a rezsicsökkentéshez?

Nem értik a szolgáltatók, mit is akart közölni a kormány a szerdán megjelent, „rezsicsökkentéssel kapcsolatos további lépések” témakörben kiadott friss közleményében. Az azonban első ránézésre is világosnak tűnik, hogy a belengetett újabb intézkedéseknek éppen a rezsicsökkentéshez nincs sok közük.

Gazdaság hvg.hu

Ha ezt meglépik, nem lesz áram?

Megszüntetné a kormány az alapdíjat a közműszolgáltatásoknál, ezzel pedig több tízmilliárd forintot venne ki a szolgáltatók zsebéből. Az alapdíj megvonása ugyanakkor már a rendszer magját kezdi ki: ez az összeg fedezi a hálózatok rendelkezésre állását, a karbantartást, fejlesztést. Jöhet a kivéreztetett szolgáltatók államosítása, onnantól azonban lehet, hogy a költségvetésnek kell komoly pénzeket beletolnia a veszteségeket termelő rendszerbe.