Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#bírók

Itthon MTI

Handó: 231 bírót küldtünk nyugdíjba tavaly

A nyugdíjazás az elmúlt évben országosan 231 bírót érintett. Ugyanakkor a törvényhozó lehetőséget teremtett arra, hogy még a távozásuk előtt 129 új bíró kezdje meg a munkát, ami jelentősen enyhítette a munkaterhet - mondta Handó Tünde, a bírói hivatal elnöke.

Itthon MTI

A bírók is a függetlenségüket védik Orbánnal szemben

Válaszolt Orbán Viktor parlamentbeli felszólalására a Magyar Bírói Egyesület. A bírák érdek-képviseleti szerve azt sérelmezte, hogy a miniszterelnök botrányosnak nevezte azt a nem jogerős ítéletet, amely hatályon kívül helyezte a rezsicsökkentést lehetővé tévő határozatot.

Itthon MTI

Megszavazták a bírák lassú nyugdíjba küldését

Fokozatosan, tíz év alatt csökken 70-ről 65 évre a bírák, az ügyészek és a közjegyzők nyugdíjkorhatára, miután a parlament hétfőn elfogadta a kormány erre vonatkozó törvényjavaslatát, amely arról is rendelkezik, milyen megoldásokat kínálnak azoknak a bíráknak, akiket az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített jogszabály alapján nyugdíjaztak. A törvénymódosítást az Országgyűlés 263 igen, 8 nem szavazattal, 38 tartózkodás mellett fogadta el.

Itthon MTI

Handó: tanácselnöki beosztásba legyenek visszahelyezhetők a bírák!

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke azt javasolja, hogy legyenek visszahelyezhetők tanácselnöki beosztásba a felmentett bírák - Handó Tünde erről az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt beszélt hétfőn, a bírák felső korhatárával összefüggő törvénymódosításokkal kapcsolatban.

Itthon MTI/Magyar Nemzet

Visszavehetik a kirúgott bírákat

A Magyar Nemzet szerint nem kizárt, hogy ismét munkába állhatnak a Kúrián azok a bírák, akiknek korábban azért kellett távozniuk, mert betöltötték 62. életévüket.