Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

HVG_Extra_Pszichológia

Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia

Bármit leemelhetek a polcról, de az a két könyv tilos

Az idén 10 éves HVG Extra Pszichológia magazin szakértő szerzőit kérte fel, hogy meséljék el, hogyan lett belőlük pszichológus, pszichiáter, mi fogta meg őket a tudományterületben. Elsőként Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus írását közöljük.

Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia

Így válunk alkalmassá az új munkahelyre, miután felmondtak nekünk

Sokan talán nem is gondolnák, de akik átélték, tudják: ha felmondanak nekünk a munkahelyünkön, ugyanúgy gyászfolyamaton kell végigmennünk, mintha kapcsolati veszteség ért volna bennünket. Így válunk alkalmassá arra, hogy optimistán új munkahelyet keressünk, és ott újjászületve kiteljesítsük önmagunkat.

Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia

Mire jó a pszichológia?

Amikor valaki ismerkedik ezzel a tudományággal, több tévhit és előítélet élhet a fejében. Szél Dávid pszichológus abból az alkalomból tekintette át e tévhiteket és előítéleteket, hogy 10 éves lett a HVG Extra Pszichológia magazin.

Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia

Tévképzet, hogy a férfi iszik, a nő bánatát vásárlásba fojtja

A függőségek a legstigmatizáltabb mentális zavarok közé sorolhatóak. Különösen igaz ez a szenvedélybetegek nők esetében. Vajon milyen okai vannak e jelenségnek? Igaz, hogy vannak típusosan férfi és női addikciók, vagy ez puszta tévhit? Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus háromrészes cikksorozatának második része.

Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia

Feldmár András: A legtöbben alvajárók vagyunk

„A jó hír az, hogy mindenen lehet változtatni, minden rossz szokástól meg lehet szabadulni” – hangsúlyozta a pszichoterapeuta a HVG Extra Pszichológia Szalon vendégeként. A beszélgetés során a pszichoterapeuta egyebek mellett kitért a kisgyermekkori bizalomvesztés következményeire, a hiteles ember magányosságára és arra, hogy miért veszélyesek a szexuális fétisek.

Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia

Ezek lehetnek a járvány párkapcsolati tanulságai

Háborúban, vészhelyzetekben, természeti katasztrófáknál az emberek gyakran félreteszik a nézetkülönbségeiket, konfliktusaikat, és összefognak. Így történik ez sok párkapcsolatban is. Ha van „közös ellenség”, amely ellen küzdeni kell, mint a járvány volt – és jöhet még –, a belső problémák helyett a külsőkre koncentrálás kerülhet előtérbe.