Autó hvg.hu 2020. október. 18. 09:48

Túl gyorsan hajt? 2022-től akár a gázt is elveheti az új autója

Az Európai Bizottság végét venné a gyorshajtásnak: egy új rendelet értelmében az új autókba kötelező lesz egy intelligens sebességszabályozó asszisztenst beépíteni.

A gyorshajtást célozta meg az Európai Bizottság: egy új rendelet értelmében 2022-től kötelező lesz minden új autóba egy olyan, intelligens sebességszabályozó asszisztenst (ISA) beépíteni, ami idegesítően pittyeg, de akár a gázt is elveheti, ha átlépjük a sebességkorlátozást – írta a G7.hu.

Az autók akkor is idegesítően pittyegnek, ha nem kötjük be az biztonsági övet – ehhez lenne hasonló a megoldás. A rendszer drasztikusabb megoldásában pedig a gázpedált manipulálják és gyorshajtáskor a sofőr hiába nyomná a gázt, az autó nem gyorsul.

A cikk arra is kitért, hogy bár az ISA egyes változatait már évek óta beépítik autókba, a kötelezővé tétel azonban újdonság. A bevezetését pedig heves viták övezik: míg az autógyártók általában a könnyen kikapcsolható (és így számukra olcsóbb) megoldások mellett érveltek, a közlekedésbiztonsági szervezetek azonban értelemszerűen a drasztikusabb verziókat szeretnék az autókban látni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?