Nem tud mit kezdeni az EU az orbáni pávatánccal

Riba István

5 perc

2020.05.22. 11:00

„Húzd meg, ereszd meg” játékot játszik Orbán az unióval, amelynek néhány döntése még kapóra is jön neki.

Történelmi árulás – így jellemezte Varga Judit igazságügy-miniszter az Európai Parlament (EP) múlt heti vitáját, amelyen nem engedték őt felszólalni. Árulókkal – vagy árulóknak bélyegezettekkel – persze nem lehet együttműködni, ezért egy ilyen kijelentésnek konzekvenciája kellene hogy legyen. Ezek után nehezen tudja megindokolni a Fidesz, miért vesz részt egy olyan intézmény munkájában, amelynek gyakorlatilag megkérdőjelezi a legitimitását.

Az már a szerepjáték része, hogy Orbán Viktor meghívást kapott a tanácskozásra, ő azonban azzal hárított – s küldte volna maga helyett Vargát –, hogy a járvány elleni védekezéssel van elfoglalva. Hogy ez mennyire mondvacsinált indok, azt jól mutatta, hogy az EP-vita másnapján Belgrádba látogatott, és a szerb államfővel találkozva üzente meg bírálóinak, hogy május végével kész visszaadni az unió által (is) bírált különleges felhatalmazását a parlamentnek.

Orbán ügyel a látszatra: még véletlenül se gondolhassa senki, hogy az EP nyomására vonul vissza (már amennyiben visszavonulás történt, hisz a kormányfő biztos lehet benne, hogy a fideszes kétharmad továbbra is minden indítványát megszavazza).