Brüsszel ráugrott Orbánék botlására, pedig aligha van szó hibáról

Gergely Márton, Oroszi Babett, Pálmai Erika, Tóth Richárd

5 perc

2020.05.21. 05:00

Kellemetlen pillanatokat okozott az Orbán-kormánynak két Facebook-felhasználó rendőri előállítása. Mégsem valószínű, hogy véletlen rendszerhibáról lenne szó: ahhoz nagyon is hatékonyan hallgattatja el a hatalom a kritikusait és fegyelmezi Zuckerberg birodalmát.

Megnyugvás helyett csak az aggodalmait fokozta egy dél-magyarországi férfinak, amikor koronavírusra tesztelték. Kételyeit meg is osztotta egy Facebook-videóban. Mint kiderült, jobban tette volna, ha a gondolatait karanténba zárja. Most ő az egyike azoknak, akik a véleményük miatt védekezhetnek: rendőrök kopogtattak nála, a telefonját és a számítógépét lefoglalták, miközben meggyanúsításának indokát el sem árulták.

A TASZ által képviselt férfi nem akar a nyilvánosság elé állni. Óvatossága érthető: a gyanúsítás elleni panaszát lapzártánkig nem bírálták el, viszont ötévi börtön is kiszabható rémhírterjesztésért. A HVG által megismert eset az egyike annak a száznál is több eljárásnak, amelyek március óta indultak rémhírterjesztés (94 eset), közveszéllyel fenyegetés (27) és járványügyi szabályszegés (21) vádjával. Az operatív törzs munkájáról tájékoztató Kiss Róbert rendőr alezredes közlése szerint eddig hetven embert hallgattak ki.

Nem minden gyanúsított számára volt opció az anonimitás. Május 12-én egy Szerencs közelében élő nyugdíjashoz vonultak ki hajnalban a rendőrök, videóst is vittek magukkal, hogy előállítását megörökítsék, és ennek mellékhatásaként őt beazonosíthatóvá tegyék. Kusinszki András kénytelen volt vállalni a nyilvánosságot; elmondta, hogy a rendőrök házkutatást tartottak nála, és rabosították. Mint kiderült, azért jelentették fel, mert veszélyesnek tartotta az Orbán által megjósolt járványügyi tetőzés idején újranyitni az országot. Facebook-bejegyzésében azt írta:

„Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.”

Kihallgatása során a rendőrök arról érdeklődtek, a miniszterelnök úrra gondolt-e ezen a ponton, holott ennek a kitételnek semmilyen járványügyi relevanciája nincsen.