Antall József és a lengyel seftelők Nyugat-Berlinben – "Eljött a paradicsom", 1990. május 26.

Bedő Iván

4 perc

2020.05.23. 15:00

2020.05.23. 18:36

Magyar-német nosztalgia 30 évvel ezelőttről. A németek a lengyeleket nem látták annyira szívesen.

A német egyesítés története

Bedő Iván, a HVG munkatársa 1989-ben és még jó ideig a Magyar Rádió tudósítójaként Berlinben szemtanúja volt a történelmi eseményeknek. Akkori tudósításai szinte naplóvá állnak össze. Most ezeket a posztokat olvashatják, az éppen 30 évvel ezelőtti napok sorrendjében, heti bontásban. Az első "poszt" 1989. december 4-én született, most itt van sorozatunk újabb darabja. A történelmi napló hátteréről itt olvashat.

A sorozat eddig megjelent cikkei itt olvashatók.

  • 1990. május 26. – Konzervatív becslések

Mintha az özönvíz után partra érnénk, és a víz visszahúzódna – így érzékeltette katolikus hallgatósága előtt Antall József miniszterelnök Magyarország mai helyzetét. Antall József délután – Kohl nyugatnémet kancellárral együtt – egy zsúfolásig telt sportcsarnokban beszélt a nyugat-berlini katolikus gyűlés résztvevőinek egy nagy csoportja előtt. Ugyanebben az időben hasonló tömegrendezvények zajlottak más vezető európai politikusok, köztük a litván és a holland miniszterelnök részvételével.

Antall József előzőleg megbeszélést folytatott Kohl kancellárral, és együtt ebédelt vele. A megbeszélés tartalmáról egyelőre nem tudni sokat, de utána a nyilvánosság előtt mindkét politikus többször is célzott arra, hogy Magyarország, csakúgy, mint a többi kelet-európai ország, számíthat a gazdagabb nyugat-európai államok segítségére. Magyarország jövőjéről szólva Antall József kijelentette, hogy kompromisszumok nélkül fog törekedni egy olyan szociális piacgazdaság bevezetésére, mint amilyet az ötvenes évek elején az NSZK-ban meghonosítottak.

A miniszterelnök úgy vélte, hogy ezeket az erőfeszítéseket 2-3 év múlva siker koronázza majd. Hogy addig mi lesz, arról Antall József egyebek között azt mondta, hogy nem tudni, vajon 100 vagy 200 ezer körül lesz-e munkanélküliek száma, de az új kormány gondoskodni szeretne megfelelő szociális hálóról és a munkanélküliek átképzéséről.

A lebontásra váró Checkpoint Charlie ellenőrző pont Berlin belvárosában

Ne omoljon a reform

Bundesarchiv / Thomas Uhlemann