Gasztro Rapp Eszter 2011. július. 22. 22:04

A hét receptje: mákos meggyes pite

A gyümölcstölteléktől eltekintve nem egy könnyű szezonális darab ez a sütemény. Ám igazi tömör gyönyör olyan hűvös nyári napokon, mint amilyeneket mostanában élünk. A mák mindig, a meggy még kapható, tökéletes párost alkotnak.

A sütemény alap ötletét a flódni adta, így a tészta és a máktöltelék készítése is úgy történik, mint e hagyományos sütemény esetében. A rétegek számát jócskán lecsökkentettük, hiszen a diótöltelék kimaradt, és a lekvár is csak a mákkrém alkotóelemeként szerepel. Ám még így is kiadós desszert született.

A flódniba szokásosan rétegelt almát is lecseréltük meggyre,és jól tettük, mert így az évszaknak megfelelő ízek születtek. A meggyszezonból kifutva esetleg próbálkozhatunk más, kicsit fanyar, savanykás gyümölccsel is.

Hozzávalók:

400 g liszt

200 g vaj

2 tojás sárgája

80 g cukor

1-5/2 dl fehérbor (Inkább legyen kevesebb, mint több.)

egy nagy csipet só

500 g darált mák

100 g cukor

2 citrom lereszelt héja és 1 citrom leve

1 teáskanál fahéj

kevés őrölt szegfűszeg

2 dl fehérbor

4-5 dl (barack)lekvár

1000 g meggy

1 citrom leve

1/2 evőkanál fahéj

kevés őrölt szegfűszeg

2 csomag vaníliás pudingpor

4-5 evőkanál zsemlemorzsa

egy felvert tojás

Elkészítés:

A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Fokozatosan adjuk hozzá a bort és gyúrjuk az egészet jól össze. (Ha nagyon folyós, tegyünk bele kevesebb bort, ha nagyon száraz, adjunk hozzá többet.) Amikor a tészta összeáll, elég puha, de a hűtőben megszilárdul, és nem lesz nehéz dolgozni vele.

Tegyük a tésztát a hűtőbe egy órára pihenni.

A máktöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót és forraljuk fel, hogy kicsit bugyogjon. Ha túl folyékony, forralással sűríthetjük, ha túl száraz, adjunk hozzá még folyadékot. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A meggytöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót.

A tésztát osszuk három egyenlő részre. Az egyik darabot nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe. Érjen a tészta a szélekig mindenhol (ez minden rétegnél igaz), így a töltelékek nem folynak össze. Kenjük meg a tésztát a mákkrémmel, nyújtsunk ki egy újabb lapot és fedjük be vele. Ezt a réteget szórjuk meg alaposan zsemlemorzsával, majd oszlassuk el rajta a meggyet. Fedjük be az utolsó réteg tésztával, amit szurkáljunk meg villával és kenjünk meg egy felvert tojással.

Tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe és 1 óra alatt süssük készre. Ha nagyon hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.