A gyümölcstölteléktől eltekintve nem egy könnyű szezonális darab ez a sütemény. Ám igazi tömör gyönyör olyan hűvös nyári napokon, mint amilyeneket mostanában élünk. A mák mindig, a meggy még kapható, tökéletes párost alkotnak.
A sütemény alap ötletét a flódni adta, így a tészta és a máktöltelék készítése is úgy történik, mint e hagyományos sütemény esetében. A rétegek számát jócskán lecsökkentettük, hiszen a diótöltelék kimaradt, és a lekvár is csak a mákkrém alkotóelemeként szerepel. Ám még így is kiadós desszert született.
A flódniba szokásosan rétegelt almát is lecseréltük meggyre,és jól tettük, mert így az évszaknak megfelelő ízek születtek. A meggyszezonból kifutva esetleg próbálkozhatunk más, kicsit fanyar, savanykás gyümölccsel is.
Hozzávalók:
400 g liszt
200 g vaj
2 tojás sárgája
80 g cukor
1-5/2 dl fehérbor (Inkább legyen kevesebb, mint több.)
egy nagy csipet só
500 g darált mák
100 g cukor
2 citrom lereszelt héja és 1 citrom leve
1 teáskanál fahéj
kevés őrölt szegfűszeg
2 dl fehérbor
4-5 dl (barack)lekvár
1000 g meggy
1 citrom leve
1/2 evőkanál fahéj
kevés őrölt szegfűszeg
2 csomag vaníliás pudingpor
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
egy felvert tojás
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Fokozatosan adjuk hozzá a bort és gyúrjuk az egészet jól össze. (Ha nagyon folyós, tegyünk bele kevesebb bort, ha nagyon száraz, adjunk hozzá többet.) Amikor a tészta összeáll, elég puha, de a hűtőben megszilárdul, és nem lesz nehéz dolgozni vele.
Tegyük a tésztát a hűtőbe egy órára pihenni.
A máktöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót és forraljuk fel, hogy kicsit bugyogjon. Ha túl folyékony, forralással sűríthetjük, ha túl száraz, adjunk hozzá még folyadékot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A meggytöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót.
A tésztát osszuk három egyenlő részre. Az egyik darabot nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe. Érjen a tészta a szélekig mindenhol (ez minden rétegnél igaz), így a töltelékek nem folynak össze. Kenjük meg a tésztát a mákkrémmel, nyújtsunk ki egy újabb lapot és fedjük be vele. Ezt a réteget szórjuk meg alaposan zsemlemorzsával, majd oszlassuk el rajta a meggyet. Fedjük be az utolsó réteg tésztával, amit szurkáljunk meg villával és kenjünk meg egy felvert tojással.
Tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe és 1 óra alatt süssük készre. Ha nagyon hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.